Koje vrste granica u vezama postoje?

Tjelesne granice

Jedan dio tjelesnih granica se može odnositi na udaljenost koja nam je potrebna od drugih osoba u različitim okolnostima. Kolika je ta udaljenost u različitim odnosima ovisi od osobe do osobe i naše potrebe je važno iskomunicirati i poštovati! 

Također je važno imati na umu da neki od nas vole više dodira, pogotovo od onih s kojima se seksamo ili imamo romantičnu vezu, više zagrljaja, poljubaca i trenutaka tjelesne bliskosti, dok drugi više vole rjeđe dodire i zagrljaje. Neki uopće ne vole zagrljaje. Dokle god imamo vlastite načine kojima možemo izraziti svoje nježnosti i osjećaje jedni prema drugima, i osjećamo se voljenima, ne moramo se brinuti zato što možda baš naša osoba nije oduševljena grljenjem.

 

Osim tjelesne udaljenosti i dodira s partnerima/icama u različitim okolnostima, svatko od nas ima drugačije potrebe kada dođe u pitanje naša privatnost vlastitog tijela. Nekima je ugodno i poželjno šetati se bez odjeće ispred svojih partnera/ica li tuširati se zajedno, dok je drugima ideja preoblačenja majice apsolutno neprihvatljiva. Svi smo različiti i različite potrebe u privatnosti s vlastitim tijelom ispred partnera/ice nisu pokazatelji da nešto nije u redu s vezom!

 

 

Mentalne granice

Koliko želimo dijeliti vlastita mišljenja s drugima, procese promišljanja, naše stavove, diskutirati o različitim temama, to sve ovisi o našoj osobnosti, interesima i potrebama u međuljudski odnosima. Svi smo različiti u svojim kombinacijama tih stvari i svi smo validni! Neki uživaju u burnoj raspravi s partnerima/icama o kontroverznoj temi i dokle god smo asertivni, nitko nije povrijeđen ili potlačen, već vidimo tu raspravu kao priliku da u sigurnoj okolini i s povjerenjem se trudimo izraziti svoje mišljenje i stav, to je super! Isto tako, neki ljubavne odnose ne vide kao područje u svojem životu gdje se takvi razgovori odvijaju. Ne možemo nekoga natjerati na velike rasprave, niti ih možemo natjerati da podijele svoja mišljenja o nekim stvarima s nama. Niti bismo se trebali natjeravati u vezama! Dokle god se osjećamo sigurno i uvaženo s drugom osobom, kako ćemo ispuniti svoje mentalne potrebe i koje granice ćemo postaviti je samo među nama i naše osobe.

 

Verbalne granice

Verbalne granice se odnose na to na koji način netko govori o nama i govori nama, kako pričaju s nama, koje riječi koriste i na koji način nam pristupaju, ali i na to kako mi govorimo i pristupamo drugima. Iako bismo svi trebali njegovati asertivnu i zdravu, otvorenu i iskrenu, ali nježnu komunikaciju sa sobom i s drugima, jasne i uvažene verbalne granice su posebno važne kod osoba koje su doživjele određene traume i imaju okidače (triggers) na određene riječi ili pristupe. 

Osobe koje su doživjele različite oblike nasilja, pa tako i verbalno, emocionalno i psihičko nasilje, mogu biti posebno osjetljive na određene riječi, pridjeve kojim ih se može opisati, ili jačinu glasa. Vikanje nekome može biti naučen način izražavanja koji nikako nije izravno povezan s ljutnjom, dok je drugome to najveća noćna mora. Tepanje je nekome slatko, a drugome znak nepoštovanja. Zapravo je jako važno razgovarati o tome kako razgovarate jedni s drugima, pogotovo unutar veze!

 

Financijske granice

Tko što plaća? Koliko često? Hoćemo li se izmjenjivati ili zapisivati troškove? Što nam je ugodnije, što je realno za nas i naše potrebe i našu vezu? 

Hoćemo li si posuđivati novac? Ako da, koliko? Kada ćemo očekivati povrat tog novca? Što ako prekinemo?

Hoćemo li kupiti nešto zajedno? Hoćemo li spojiti bankovne račune? Kako ćemo odlučivati što će se kupiti, a što ne? Kako uskladiti naše individualne potrebe i želje, zaštititi našu vezu od financijskih strahova i zamjerki, i činiti ono realno za nas i našu vezu?

 

Mnogo je pitanja koja se mogu postaviti unutar veze oko financija i naših financijskih granica, ovo su samo neka od njih, a samo otvoren i iskren razgovor ih može pronaći, postaviti i poštovati!

 

Emocionalne granice

Kakva ponašanja i emocionalne reakcije su mi prihvatljive, a koje me uznemiruju? Koje su meni potrebne i kako ih mogu izraziti bez da povrijedim tebe?

Emocionalne granice se izražavaju u tome kako reagiramo jedni na druge, na vlastite želje i potrebe unutar veze, koliko često tražimo vrijeme i emocionalni rad i prisustvo druge osobe, koliko možemo pričati o određenim temama, koliko smo spremni otvoriti se i dijeliti vlastite osjećaje na određenu temu te koliko smo spremni poraditi na vlastitom potencijalno toksičnom ponašanju i preprekama u vezi.

 

Seksualne granice

Seksualne granice se, poput i svih drugih, mijenjaju i transformiraju kako se i veza razvija, drugačije su za svaki seksualni čin i okolnosti, čak i kada smo s istom osobom!

Izrazito je važno njegovati pristanak u vezi, jasno izražavati svoje potrebe i uvažavati sebe i svoju osobu.