Kratak vodič za seksualni pristanak!

Pristanak se u kontekstu seksa odnosi na dobrovoljan, entuzijastičan i jasan dogovor između dvoje ili više osoba oko upuštanja u bilo koju vrstu seksualne aktivnosti.

Kada govorimo o pristanku, tu nema prostora za krivu interpretaciju! Jedini pristanak je jasno, glasno i svjesno DA.

Ako osoba ne da jasan, dobrovoljan, koherentan i aktualan pristanak (koji se odnosi na taj specifičan trenutak), govorimo o seksualnom napadu. Kod pristanka ne postoji mjesto za zabunu ili pogrešnu interpretaciju!

Dakle, pristanak je:

#1 jasan

Pristanak je jasan i nedvojben. Drugim riječima, ako tvoj partner/ica entuzijastično govori i pokazuje da želi seks, te ako je pritom upućen verbalni pristanak na dogovorenu seksualnu aktivnost, onda govorimo o pristanku.
I da, tišina ne znači pristanak!

#2 aktualan

Aktualan znači da je važeći za trenutnu situaciju. Drugim riječima, ako je osoba nekad prije dala pristanak za neku vrstu seksualne aktivnosti to ne mora značiti da je taj pristanak i sada važeći te je uvijek potrebno imati aktualan i važeći pristanak za svaku od seksualnih aktivnosti.
Također, važno je za napomenuti da pristanak može biti povučen u bilo kojem trenutku i svaka osoba ima pravo na to!

#3 dobrovoljan

Svaki pristanak je pristanak ako ga osoba da dobrovoljno i sa željom. Situacija u kojoj jedna osoba opetovano pita drugu za neku vrstu seksualne aktivnosti dok prva ne kaže da - ona ne smatra se pristankom, već prisilom.

Pravilo pristanka vrijedi za svakoga, bez obzira na vrstu odnosa. Niti jedna osoba nije obavezna činiti nešto protiv svoje volje te bivanje u vezi ne obavezuje nikoga na seksualne odnose ako osoba to ne želi. Svaki tip seksualne aktivnosti koji ne uključuje pristanak (a to uključuje i diranje, ljubljenje, maženje, seks...) smatra se napadom!

Kada i kako pitati za pristanak?

Ključno je upitati za pristanak prije upuštanja u bilo kakvu vrstu seksualne aktivnosti. Ovdje je jako važan otvoren i iskren razgovor kako bi se jasno izrazile želje i granice svake osobe i kako bi osoba prije davanja (ili ne davanja) pristanka jasno bila upućena što druga osoba od nje očekuje ili želi.

U zdravom seksualnom odnosu obje strane trebaju se osjećati dovoljno opušteno i otvoreno kako bi se iskomunicirale sve potrebe bez osjećaja straha i nelagode. Ako osoba ne da pristanak, tu nema mjesta ljutnji, agresiji, frustracijama ili napadu!

Bilo kakva vrsta seksualne (ali i neseksualne) aktivnosti za koju osoba nije dala pristanak, ili ga je dala iz straha, krivnje ili neke vrste pritiska je prisila i smatra se vidom seksualnog napada. Ako pri upuštanju u seksualnu aktivnost osoba povuče svoj pristanak, jedino ispravno je prestati i imati razumijevanja!

Jako je važno da se svatko osjeća sigurno i ugodno - jer seks je prije svega užitak i takav treba biti za sve uključene.

Također, pitanje za pristanak ne mora izgledati kao intervju - postoje razni načini za jasno upitati za pristanak koji neće izgledati kao da ste u sudnici. Na primjer, pitanja mogu biti direktna, poput:

Smijem li te poljubiti? Mogu ti skinuti majicu? Želiš li da se seksamo ili da počekamo malo? Smijem li _____?

Također, možeš iskoristiti priliku i pritom otvoreno komunicirati s drugom osobom kako bi se postavile jasne granice u predigri i seksu, poput:

Jako mi se sviđa kada ____, je li ti to u redu? Obožavam kada_____, želiš li da to napravimo? Mogu li te poljubiti ovdje?

Ako ste već u žaru trenutka, možeš pitati:

Je li ti _____ u redu? Želiš li da stanem(o)? Što želiš da večeras radimo?

Podsjećamo, pristanak mora stalno biti aktualan, što znači da u svakom trenutku za bilo što mora postojati pristanak! Samo komunicirajte!

Kako pristanak izgleda?

Kada druga osoba kaže jasno i glasno DA i pritom drugoj da dopuštenje za određenu stvar, to je pristanak.

Evo primjera kako pristanak može izgledati:

- svaka osoba upušta se u seksualnu aktivnosti entuzijastično i voljno, nakon što je pristala na seks.
- čitavo vrijeme postoji kontinuirana komunikacija.
- poštivanje kada druga osoba kaže ne ili ako je u nešto nesigurna.
- kada je osoba u stanju donijeti informiranu odluku (što znači da nije pod utjecajem opijata ili nečeg što utječe na zdravorazumsko promišljanje i donošenje odluka, ili da nije pod nekom vrstom prisile).
- tišina ne znači da! Možda ne znači da! Samo da znači da!

Kada pristanak nije pristanak?

Samo DA je pristanak. Ono što nije pristanak jesu situacije kada:

- osoba spava ili je u nesvijesti
- je osoba pod prisilom, ucjenom ili zastrašena
- je osoba pod utjecajem alkohola i/ili opojnih droga
- osoba iznuđuje pristanak od druge temeljem svoje pozicije
- osoba promjeni mišljenje
- su verbalni ili neverbalni znakovi koje osoba odašilje ignorirani (poput odgurivanja ili bježanja)
- postoji pristanak za jednu vrstu seksualne aktivnosti, ali ne i za neku drugu
- je osoba prisiljena reći da

Verbalni i neverbalni znakovi

Kada komuniciramo, često ne komuniciramo samo riječima već koristimo i neke neverbalne geste.

Pristanak postoji ako osoba govori: da, siguran/na sam, želim, nemoj prestati...
Pristanak ne postoji ako osoba govori: ne, prestani, ne želim, ne znam, nisam siguran/na, ne bih, ne želim više ovo, nije mi dobar osjećaj, možda da počekamo...

Kada osoba pokazuje neke neverbalne znakove koji bi mogli ukazivati na pristanak, uvijek je potrebno pristanak verbalno zatražiti!

Kada smo na temi neverbalnih gesta, ako osoba odguruje drugu, bježi, izbjegava kontakt očima, odmahuje glavom i time govori ne, šuti, ne odgovara, plače, ne pomiče se, zamrznuta je, izgleda uplašeno - onda pristanka nema!

Upamtite: pristanak je jasno i glasno DA!

 

Izvor