Koje osnove o vaginalnom iscjetku trebamo znati?

Vaginalni iscjedak je normalna i nužna pojava koja prati svaku vaginu! Vagina svaki dan ima određenu količinu iscjetka, on je održava vlažnom i zdravom te izbacuje bakterije. 

Količina iscjetka se mijenja iz dana u dan, ali od osobe do osobe! Neki imaju mnogo iscjetka svaki dan, a najviše tijekom ovulacije, dok neki ni ne primijete vaginalni iscjedak izvan dana ovulacije ili izvan seksa.

Zdravi vaginalni iscjedak je uglavnom proziran i naginje prema bijeloj boji, poput teksture bjelanjka. Nekada je više ljepljiv zbog hormonalnih promjena.

Iscjedak koji je smeđi ili pomalo krvav se može pojaviti na kraju ili na početku menstruacije. Nekada se može pojaviti i tijekom ovulacije, što se naziva ovulacijskim krvarenjem, a tada bi bilo dobro porazgovarati s ginekologom o tome kako izgleda tvoja hormonalna slika. Ali ne moraš se bojati, mnogima je jednostavno normalno primijetiti kapljicu-dvije krvi u vrijeme ovulacije.

S druge strane, ako primijetiš naznake krvarenja prije nego ćeš dobiti menstruaciju i onda jednostavno nikada ne počneš menstruirati, to bi mogla biti naznaka trudnoće. Ako je došlo do nezaštićenog ili rizičnog seksualnog odnosa u posljednjih mjeseca dana prije toga, bilo bi dobro provjeriti za svaki slučaj.

Ako tvoj iscjedak prati svrbež, neugodan miris, ili primijetiš žuti ili zeleni iscjedak, ili onaj koji liči svježem siru, nazovi liječnika! Ginekološki pregled i savjetovanje bi trebalo ustanoviti o kakvoj se infekciji ili upali radi i kakvo liječenje je potrebno da se tvojoj vagini olakša cijela situacija.

Vagina ima miris kao vagina, ne kao cvijeće niti voće (baš kao što ni penis nije poput omekšivača!), ali isto tako miris ne bi trebao biti toliko jak i neugodan da te uznemirava i to bi mogla biti naznaka da se nešto događa o čemu bi ginekolog trebao znati. 

Ako tvoj iscjedak izbijeli tvoje donje rublje, nemoj paničariti! Ni prve ni zadnje gaće da su dobile neplanirano blajhanje iscjetkom. Vaginalni iscjedak je prirodno kiselkast i može narušiti boja u tkanini, time ih čak i izbijeliti! Više o tome možeš pročitati ovdje