Kada iscjedak izbijeli donje rublje

Neovisno o tome koliko puta su nošene, koliko detaljno i intenzivno ih opereš - neko donje rublje ostane s mrljama na međunožju kao je na njima bio izbjeljivač.

 

Može li uzrok mrlji biti vaginalni iscjedak? Svakako! Je li to onda i uzrok za zabrinutost i sram? Svakako nije!

 

Vaginalni iscjedak je posve normalna i zdrava pojava. To je jedan od načina kojima ti tijelo govori da je sve u redu, ili da možda nešto ipak nije. Količine iscjetka koje "zahtijevaju" dnevne uloške i uzrokuju mokar osjećaj su apsolutno normalne za mnoge ljude, pogotovo u određenim dijelovima menstrualnog ciklusa.

 

Ovisno o količini vaginalnog iscjetka koju naše tijelo proizvodi, mrlje koje ostanu na donjem rublju mogu biti manje ili veće, ali mnoge zna prepasti jer se o ovome zaista rijetko priča - iako se radi o nevjerojatno čestoj pojavi.

Vagina sadrži određenu količinu kiseline, tako i vaginalni iscjedak, stoga ta kiselina često može doslovno izbijeliti tkaninu.

Pomalo impresivno, zar ne?

 

Može biti i zastrašujuće nekima kada se prvi put sretnu s tom informacijom o vagini, ali možeš mirno nastaviti nositi svoje (sada šarenije) gaće jer je ovo pokazatelj zdrave vagine! Ako nemaš druge simptome ili neke neugodnosti, takav iscjedak je posve normalan i zdrav. Na drugu stranu, ako tvoja vagina ne izbjeljuje gaće, to nije znak da nešto nije u redu. Uz izostanak drugih simptoma ili bilo kakvih neugodnosti, i jedno i drugo je posve normalno. 

Ako te smeta vidjeti te mrlje, najbolje bi bilo usmjeriti se na gaće koje su od 100% bijelog pamuka. Stopostotni pamuk bi trebao biti materijal za kojim posegneš pri kupnji donjeg rublja svaki put zbog boljeg higijene i zaštite svojeg zdravlja (više o tome možeš pročitati ovdje!), ali ako te smetaju te mrlje bi bilo bi dobro usmjeriti se na gaće koje nisu u boji ili barem imaju taj dio na međunožju zaštićen bijelim pamukom. 

Da izbjegneš nepotrebne kupnje i bacanje posve dobrih gaća, možeš dati samostalno ili dati nekome da ti zašije takve zaštite na gaće koje već imaš!

 

U zaključku, ako ti se pojavi mrlja zbog iscjetka, ona je posve normalna. Ako se nikada ne pojavi, i to je ok. Ako primijetiš takve mrlje na tuđim gaćama ili tijekom razgovora dođete na tu temu, pozivamo te da sudjeluješ u normalizaciji ljudskog tijela i zdravlja i informiraš osobe oko sebe! Osvrnite se na ovaj članak ili mnoge druge na Internetu, savjetujte se sa svojim ginekolozima i znajte da je s vama sve u redu!