Dijafragma i spermicid

Dijafragma je tanka gumena kapica u obliku kupole s pojačanim elastičnim rubom, koja se zajedno sa spermicidnim sredstvom prije spolnog odnosa stavlja u rodnicu. Ona pokriva vrat maternice i sprečava spermije da uđu u maternicu.

Dijafragmu možeš umetnuti nekoliko sati prije odnosa, stoga ti neće “pokvariti trenutak”. No, imaj na umu da je moraš ostaviti u rodnici još najmanje 6 sati nakon odnosa, a najviše 24 sata. Također, dijafragma se ne koristi za vrijeme mjesečnice.

Da bi dijafragma bila učinkovita uz nju moraš koristiti spermicid, a ako imaš ponovljene odnose prije njih moraš unijeti dodatnu količinu spermicida.

Da bi počela koristiti dijafragmu moraš posjetiti svoju ginekologinju/ginekologa, koji će odrediti veličinu dijafragme te ćeš je potom kupiti u ljekarni. Također će te podučiti kako umetnuti i izvaditi dijafragmu.

Dijafragma je dobro sredstvo zaštite ako ne želiš koristiti hormone, no zahtijeva disciplinu - moraš je koristiti pri svakom odnosu i paziti da je pravilno postaviš.


Djelotvornost:

94%

Cijena:

140-350 kuna

Dijafragma ne štiti samo od začeća

Ako se koristi pravilno dijafragma  pruža određenu zaštitu od raka vrata maternice, a djelomično štiti i od nekih spolno prenosivih infekcija.