Znanje je moć: 7 razloga zbog kojih je informiranje sexy

Seks je jedna od stvari o kojima svi sve znaju, a Dunning-Kruger efekt nikada nije bio jači. No, misliti i znati nije isto, pa ajmo se prisjetiti nekih od razloga zbog kojih je važno informirati se o seksu – i to ponavljati kroz život.

1. Čuvaš svoje zdravlje

Što se bolje informiraš o seksualnim temama, manja je vjerojatnost da ćeš tijekom života upasti u razne zdravstvene probleme. Tu ne mislimo samo na spolne bolesti, već i razne ozljede uslijed nespretnog samozadovoljavanja ili zadovoljavanja partnera, nesigurnih seksualnih poza i pogrešnog korištenja seksualnih igračaka i pomagala.
Jer što je više seksi od upaljene bradavice zbog pretjeranog trljanja?

2. Seks će biti bolji

Logično i jasno – što više znaš, to će ti biti bolje.

3. Ti ćeš biti poželjniji/a partner/ica ostalima

Što više o nekoj temi znaš, postaješ otvoreniji, fleksibilniji i imaš više razumijevanja za druge. Osobe s tim kvalitetama tražene su i cijenjene, ne samo u krevetu već i kao dugoročni životni partneri. To ipak ne znači da druge trebaš obasipati svojim znanjem – znalački pogled je dovoljan.

4. Dizanje samopouzdanja

Stjecanjem znanja o seksualnim temama osjećaš ćeš se spremnije pristupiti različitim pitanjima i situacijama. Ništa ne diže paniku kao googlanje o ispravnom navlačenju prezervativa dok druga osoba već skida odjeću!

5. Obrana od zlostavljanja

Onaj tko zna znanje, teško da će biti prevaren, nasamaren ili uvučen u loš odnos. Posebno je važno informirati se o tome kako izgledaju toksične veze. Treba i pažljivo slušati iskustva žrtava zlostavljanja.

6. Manja vjerojatnost lošeg postupanja prema drugima

Neznanje sa sobom donosi i mogućnost da se zbog pogrešnih uvjerenja ponašamo na način koji drugima smeta. Isto tako, lako postanemo nasilnici. Na primjer, suprotno uobičajenom mišljenju, osobe ljubomorom ne iskazuju ljubav već isključivo svoj manjak samopoštovanja i poštovanja druge osobe.

7. Preuzimaš kontrolu nad svojim životom

Osoba koja poznaje svoja prava, osoba je koja će se potruditi ta prava i ostvariti. Također, osoba koja je upoznata sa seksualnim temama rjeđe će upadati u neprilike i ima manje šanse doći u neku situaciju koja snažno utječe na ostatak njezinog života (npr. trudnoća ili neka opaka spolna bolest).

Naravno, od informiranja nema ništa ukoliko se informiraš na sumnjivim mjestima. Lajkaj naš Facebook kako bi bio u toku s provjerenim informacijama!

 

Napisala: Maša Cek, magistra psihologije

 

Izvori:
World Health Organization (2010). Developing sexual health programmes - a framework for action.
Preuzeto sa http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/70501/1/WHO_RHR_HRP_10.22_eng.pdf.
International Planned Parenthood Federation (2011). Exclaim! Young People's Guide to Sexual Rights:
An IPPF declaration. Preuzeto sa http://www.ippf.org/resource/exclaim-young- peoples- guide-
sexual- rights-ippf- declaration.