Zašto tijekom PMS-a želimo jesti ugljiće i slatko?

Nadutost, razdražljivost i želja za svom čokoladom i paštom ovog svijeta tijekom PMS-a - zvuči poznato?

Sve navedeno posve je normalno i za sve ove simptome postoji znanstveno objašnjenje! Glad i nezasitnost za vrijeme PMS-a posve su regularne pojave, a evo zašto se javljaju!

Krivimo hormone!

Kao i za većinu promjena koje se događaju tijekom ciklusa odgovorni su hormonalni duo estrogena i progesterona.

Studija iz 2016. pokazala je kako promjene u nivou estrogena i progesterona tijekom ciklusa utječu na želju za visoko kaloričnom hranom (mislimo ponajviše na ugljikohidrate) i slatkišima.

Također, konzumacija takve hrane često dovodi do oslobađanja serotonina, što je kemijski spoj koji pojačava osjećaj sreće, što se pak direktno povezuje sa svim promjenama u emocijama i osjećajima koje se događaju tijekom PMS-a, pa takva hrana dobro dođe za ublažavanje emocionalnog vrtuljka!

Kompulzivno jedenje i želja za hranom također se mogu povezati i sa PMDD-om (predmenstrualnim disforičnim poremećajem), oštrijem obliku PMS-a, ali i sa neredovitim menstruacijama.

Kako razlikovati trudnoću od PMS-a?

Znamo da se želje za hranom obično javljaju u početku trudnoće, tako da je ovo legitimno pitanje, pogotovo ako postoji mogućnost trudnoće.

Prije svega, jedna od velikih razlika je ta što u trudnoći, osim želje za određenom hranom, postoji i snažna averzija prema nekim namirnicama, mirisima, teksturama ili hranom općenito, dok u PMS-u to i nije čest slučaj. Uz to, trudnoću prate i simptomi poput izostanka mjesečnice, mučnina i promjene u bradavicama, poput tamnije ili povećane areole.

Ako sumnjaš u trudnoću, napravi test na trudnoću kojeg možeš kupiti u ljekarni ili posjeti ginekologa/inju!

Koliko rano želja za hranom može početi?

Želje za slatkim i ugljićima obično se javljaju oko 7 do 10 dana prije početka mjesečnice, uz ostale simptome poput nadutosti, prištića i akni, te kod nekih i glavobolja, a obično ne ta želja smanjuje prije samog početka menstruacije.

Treba imati na umu da PMS nije za svakoga isti, ali se kao takav neće svaki mjesec pojaviti točno u dan - može se dogoditi da jedan mjesec traje 10 dana, a drugi 3 - sve je skroz u redu jer naša tijela nisu strojevi te brojni faktori mogu utjecati na njegovo pojavljivanje i trajanje!

Jesti ili ne jesti, pitanje je sad?

Jesti je posve u redu, dapače, i poželjno, jer nije dobro tijelu davati premalo kalorija.

No isto tako, sa zdravstvene strane, pretjerana konzumacija takve hrane dugoročno ipak nije najsjajnija opcija jer nije bogata vitaminima i mineralima koji su super za naše tijelo. Balans je ključ!

Mogu li izabrati nutritivniju hranu a svejedno zadovoljiti želju za određenom hranom?

Naravno!

Često se dogodi da je hrana bogata ugljikohidratima ukusna, fina i najbolja stvar ikad, ali isto tako odmah nakon jedenja često se osjećamo bez energije i umorni. Savjetujemo da u obrok ipak ukomponirate proteine, a jednostavne ugljikohidrate zamijenite kompleksnijima - na taj način ćete istovremeno utažiti želju za škrobastom slasnom hranom i nećete se osjećati kao da je vrijeme za spavanje!

Što se tiče slatkog, uvijek postoje zdravije alternative od mliječne čokolade prepune šećera. Eksperimentirajte s voćem ili nekim zanimljivim zdravim kolačima! Također, tamna čokolada zadovoljit će želju za slatkim!

Kada posjetiti doktora/icu?

Obično se želja za određenom hranom u PMS-u ne smatran ikakvim problematičnim stanjem, ali postoje neke situacije zbog kojih bi želja za hranom mogla biti signal za neki drugi problem. To su situacije ako:

- želja za određenom hranom traje čitavo vrijeme, ne samo za vrijeme PMS-a

- je ta želja način nošenja s određenom traumom ili stresom

- primijetite značajan porast u kilaži

- želja za određenom hranom i jedenjem negativno utječe na vas i ometa vas u svakodnevnom životu

- patite ili ste patili od nekog poremećaja u prehrani

 

Sve u svemu - posve je normalno imati želju za čokoladom, sladoledom, pizzom, kruhom, paštom i ostalim delikatesama za vrijeme PMS-a. Nemojte biti prestrogi prema sebi i dajte tijelu što zahtijeva, a sve dok je to u razini balansirane prehrane, to je posve u redu!

 

Izvor