Zašto ne pričamo više o bolnom seksu?

Mnoge osobe još uvijek se srame, boje ili imaju neki treći razlog da ne dijele sa svojom partnericom ili partnerom bolno iskustvo seksa.

Kada kažemo bolan seks, mislimo na dispareuniju, medicinski termin za bolan penetrativni seks. Brojni stručnjaci govore kako je dispareunija jako učestala pojava. Dok se neke osobe s njom bore privremeno (najčešće se radi o mlađima), za neke je to konstantna borba (i učestalija je za stariju dob, iako ne ograničena samo na nju).

Zašto je bolan seks još uvijek tabu tema?

Jedan od razloga može ležati u činjenici da je o seksu ljudima općenito teško razgovarati. Jedan od velikih faktora tu je kulturološka pozadina i načini na koje su različiti mitovi i uvjerenja, kao i stigme o seksu ukorijenjene u pojedinu kulturu.

Još jedan razlog je normalizacija bolne penetracije, gdje osobe često nisu svjesne da taj problem zapravo postoji, već bolnu penetraciju jednostavno smatraju sastavnim dijelom svog seksualnog života. Uz to, može se javljati osjećaj kako razgovor o tome odmah implicira da je partner/ica nešto skrivio/la, pa osobe ne žele time povrijediti drugu osobu.

Postoje dakako i razlozi poput manjka lubrikacije, ozljede, iritacije, upale, infekcije ili vaginizma.

Također, ovdje ne smijemo zaboraviti na emocionalne faktore poput psihološke traume, stresa, prošle seksualne traume i slično, a koji mogu uvelike doprinjeti razvoju dispareunije.

Zašto je važno razgovarati o bolnom seksu?

Kada je riječ o bilo kakvom problemu, pa i ovome - ako ne postoji komunikacija, problem se neće riješiti, a bol neće nestati. Razgovor, otvoren i iskren, otvara put ka međusobnom razumijevanju problema i omogućava da zajedno poradite na problemu (ipak, za penetrativan seks je potrebno dvoje). Cilj je pronaći uzrok boli kako bi se pronašlo rješenje!

Kako postaviti dijagnozu - i kako se riješiti bolnog seksa?

Kao i kod svake dijagnoze savjetujemo da istu prepustite u ruke stručnjaka/inja i liječnika/ca koji će ju sa sigurnošću moći potvrditi na pregledu, te detektirati radi li se o anatomskom uzroku, infekciji, iritaciji ili nekom drugom.

Ovisno o uzroku, liječnik/ca će predložiti najoptimalnije rješenje za tretman (primjerice, ako se radi o infekciji, rješenje će vjerojatno biti neka vrsta medikamenta, ili ako je uzrok vaginalna suhoća, vjerojatno će savjetovati obilnije korištenje lubrikanta).

Prvi korak kod rješavanja problema bolnog seksa je otvoriti se činjenici da on postoji, razgovarati sa svojim partnerom/icom, što je prvi korak u rješavanju problema!

 

Izvor