Zašto ne prakticirati vaginalni 'douching'?

Tu i tamo ste kroz naše članke mogli/e pročitati nešto o vaginalnim tuševima ili douchevima, kao i naš negativan stav prema istima!

Da pojasnimo, vaginalni tuševi su irigatori (bočice s uskim grlom koje se umeće u vaginu) s kojima se vodom i nekom drugom mješavinom tekućina vagina čisti i ispire iznutra.

Neki u tu svrhu koriste mješavinu octa i vode, a neki kupovne mješavine, koje sadrže sodu bikarbonu, jod, razne antiseptike i parfeme.

Douching nije bezazlen kao što se čini, te dugoročno može uzrokovati iritacije, pečenje i razne druge komplikacije, te na kraju, pogoršati simptome koji se njime žele riješiti.

Za početak, kako uopće funkcioniraju vaginalni tuševi?

Postupak je sljedeći: u irigator se stavi mješavina vode i ostalih sastojaka, te se ta mješavina potom ušprica u vaginu i čisti vaginu iznutra, te kasnije iscuri van.

Najčešći razlozi zašto se ovakva metoda uopće koristi su rješavanje neugodnih mirisa, sprječavanje trudnoće, čišćenje vagine od menstrualne krvi i sperme te prevencija protiv spolno prenosivih bolesti i infekcija.
Vaginalni tuševi NE RJEŠAVAJU NITI JEDNU NAVEDENU STVAR.

Zašto ne prakticirati vaginalni douching?

  1. Nije siguran za vaginu!

Mnogi ginekolozi i ginekologinje upozoravaju na opasnosti uslijed korištenja vaginalnih tuševa.
Naime, vagina je unutarnji organ, i prirodno je takva da je sama sposobna, bez agresivnih vanjskih intervencija, održavati zdrav i optimalan pH nivo.
Vagina je ispunjena raznim bakterijama i vaginalnom florom, a te bakterije nisu loše, nego baš suprotno, njihova je funkcija preveniranje infekcija i iritacija. Stoga, ako ih tuš u potpunosti ispere, neće ih biti dovoljno da se bore protiv loših bakterija, što može dovesti do infekcija, iritacija i ozbiljnijih komplikacija.

  1. Može utjecati na buduću trudnoću

Prema istraživanjima, osobe koje regularno prakticiraju vaginalni tuš, češće se suočavaju s različitim komplikacijama pri trudnoći. Iako mi ovdje pišemo o prevenciji trudnoće, te vjerujemo da je mnogima od vas trudnoća zadnja stvar na pameti, ove stvari ipak treba imati na umu i radi potencijalne trudnoće u budućnosti, ali i općenito radi vaginalnog zdravlja.

  1. Hello, infekcije!

Kao što smo napisale, vaginalni tuševi ispiru dobre bakterije iz vagine, što stvara plodno tlo za razvoj onih loših, koji mogu uzrokovati infekcije.
Istraživanja pokazuju da osobe koje regularno koriste ovu metodu imaju značajan rizik od bakterijske vaginoze od onih koji ju ne prakticiraju.
Ako je neka infekcija već postojeća, vaginalni douching može ju dodatno pogoršati ili ju proširiti na ostale reproduktivne organe.

  1. Neugodan miris douchingom neće proći!

Svaka vagina ima svoj specifičan miris, koji nam puno toga može otkriti o zdravlju. Ako se želiš riješiti neugodnog mirisa, postoje neke stvar ikoje možeš učiniti, a o kojima smo pisale ovdje!
Također, ako se nastavi i izrazito je neugodan, savjetujemo da se obratiš liječniku/ci jer neugodan miris može biti indikator nekog drugog stanja.

  1. Douche nije kontracepcija!

Neke osobe douching koriste kako bi nakon spolnog odnosa isprale spermu iz vagine. To (nažalost?) ne funkcionira na taj način, te douching nipošto nije metoda kontracepcije!

 

Poanta je: vagina je prirodno takva da se sposobna sama čistiti, te ima svoje tehnike kojima čisti sama sebe i od krvi, i od sperme, ali i svih ostalih nećistoća kroz svoje prirodne procese i otpuštanja. Agresivna pranja poput douchinga ne preopručuju se (osim u iznimnim slučajevima kada su iz nekog razloga prepisana od strane liječnika/ce).

Neki praktični savjeti za intimnu higijenu su uporaba blagih sapuna ili samo vode, pamučno donje rublje i pravilna higijena u vidu regularnog pranja koje sprječava nakupljanje raznih bakterija.
Ako osjetite neobičan miris ili iscjedak, nemojte ga ispirati vaginalnim tušem, već pokušajte sa drugim neagresivnim metodama, a ako vas i dalje brine, savjetujemo posjet liječniku/ci!

 

Izvor