Zašto mi mjesečnica kasni, a nije u pitanju trudnoća?

Trajanje regularno menstrualnog ciklusa, suprotno polarnom uvjerenju od 28 dana, može biti od 21 do 40 dana - i sve unutar tog ciklusa smatra se normalnim tj. regularnim.

Ako mjesečnica kasni jedan ili dva dana, to obično nije razlog za brigu jer na trajanje ciklusa i njegovo blago remećenje može utjecati mnogo stvari. Bez obzira na trajanje ciklusa, zakašnjelom mjesečnicom smatra se period od 6 tjedana bez menstrualnog krvarenja.

Osim trudnoće koja se uvijek nameće kao glavni krivac, postoje i druge okolnosti koje mogu utjecati na izostanak menstruacije!

#1 Stres

Stres je krivac za mnogo stvari, pa tako može biti kriv i za zakašnjelu mjesečnicu! Kada je naše tijelo izloženo visokom stresu, mozak upućuje signal endokrinom sustavu i alarmira hormone. Ti hormoni tijelo stavljaju u stanje opreza tako da se svi sustavi koji tijelu nisu neophodni stavljaju na čekanje (slikovito objašnjeno) - a to uključuje i reproduktivni sustav.

Drugim riječima, ako smo pod velikim stresom, ponekad je moguće da ovulacija na neko vrijeme prestane, što znači i izostanak menstruacije.

#2 Naglo debljanje ili mršavljenje

Ozbiljne i nagle fluktuacije u tjelesnoj težini mogu utjecati na tajming mjesečnice.

Kako? Naravno, zbog hormona.

Na primjer, naglo povećanje ili smanjenje tjelesne masti može dovesti do hormonalnog disbalansa što pak može utjecati na to da mjesečnica na neko vrijeme (ili u potpunosti) izostane.

Također, izbacivanje iz prehrana velike grupe namirnica (najčešće ugljikohidrata ili masti) te samim time bilo kakva restriktivna dijeta može utjecati na hormonalni disbalans, a samim time i na izostanak mjesečnice!

#3 Tjelovježba visokog intenziteta

Rigorozan režim tjelovježbe također može biti razlog zakašnjele mjesečnice.Pod rigoroznim smatraju se treninzi koji traju i po nekoliko sati na dan, i najčešće nije stvar toliko u samom treningu koliko u kalorijskom deficitu (ne unosimo dovoljno kalorija koliko ih potrošimo).

Kada tijelo ne dobije dovoljno kalorija i kada ih potroši više nego što ih mi unesemo, ono jednostavno nema dovoljno energije za opskrbljivanje svih tjelesnih sustava, što dovodi do otpuštanja hormona koji mogu imati utjecaja na menstrualni ciklus. Menstruacija se obično vraća nazad u normalu kada se intenzitet treninga smanji ili se broj unesenih kalorija poveća.

#4 Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) odnosi se na set simptoma koji upućuju na stanje hormonalnog disbalansa što rezultira stvaranjem cista na jajnicima. Zbog ovog stanja ovulacija nije regularna i samim time moguće je kašnjenje ili pak njen potpuni izostanak. Ako želiš više pročitati o PCOS-u, ovdje smo pisale o najčešćim zabludama i mitovima glede ovog stanja!

#5 Hormonalna kontracepcija

Puno osoba odlučuje se na hormonalnu kontracepciju radi reguliranja menstruacija i menstrualnog ciklusa, no ponekad efekt može biti suprotan, pogotovo tijekom prvih nekoliko mjeseci uzimanja kontracepcije. Također, ako se hormonalna kontracepcija ne uzima po uputama te ako pauzi između tableta nema (opet, sukladno po uputama) i to može biti razllog zakašnjele menstruacije.

Isto tako, kada ju prestanemo uzimati, može proći i do nekoliko mjeseci da se ciklus vrati nazad u normalu jer se tijelo mora naviknuti i napraviti ponovni balans hormona.

#6 Stanje sa štitnjačom

Štitnjača je žlijezda koja proizvodi hormone koji potpomažu u reguliranju mnogih stvari u tijelu, uključujući menstrualni ciklus. Neka od najčešćih stanja vezanih uz štitnjaču su hipotireoidizam i hipertireoidizam, i oboje mogu imati utjecaja na menstrualni ciklus i kašnjenje menstruacije!

#7 Kronične bolesti

Kronične bolesti i stanja poput celijakije i dijabetesa ponekad mogu biti uzroci zakašnjelih menstruacija. Primjerice, celijakija je autoimuno stanje koje utječe na probavni sustav, a osobe koje pate od tog stanja, kada konzumiraju gluten, njihovi imunološki sustav reagira tako da napada unutrašnjost tankog crijeva. Kada se ono ošteti, to pak utječe na sposobnost tijela da apsorbira nutrijente iz hrane što može dovesti do pothranjenosti, što pak utječe na proizvodnju hormona i može dovesti do zakašnjele mjesečnice! Dijabetes utječe na zakašnjelu menstruaciju kada nivo šećera u krvi nije reguliran,

 

Mala kašnjenja od dan -dva ne smatraju se obično znakom za alarm, ali ako primijetiš da ti mjesečnica podosta kasni (pogotovo ako je prošlo 6 tjedana od dana kada je mjesečnica trebala doći), razmisli o nekim od ovih potencijalnih uzroka. Ako ne znaš uzrok niti ga ne možeš pretpostaviti, savjetujemo da se obratiš liječniku/ci i da obaviš ginekološki i ostale potrebne preglede kako bi se otkrio uzrok.

 

Izvor