Zanimljive činjenice o povijesti kontracepcije

Kontracepcija definitivno nije izmišljena jučer. Ideja o spolnom odnosu koji sprječava trudnoću prisutna je u mislima mnogih od davnih vremena. Sve se probalo - od pijenja malih količina otrova, do nauljivanja vagine, ljudi su pokušali svašta ne bi li uživali u seksu bez posljedica u obliku djece, te su moderne metode kontracepcije, kada pogledamo cjelokupan dugotrajan trud čovječanstva, upravo to - moderne.

Kako smo kao čovječanstvo došli do toga i koje su bile prepreke kroz povijest, pročitajte u nastavku!

Pilula nije bila prva oralna kontracepcija!

Pilule su moderno sredstvo oralne kontracepcije, no antički narodi poput Grka i Rimljana, eksperimentirali su s raznim drugim oralnim oblicima kontracepcije. Primjerice, koristili su biljku naziva silfija (koja danas više ne postoji), a postoje i dokazi da su žene jele sjemenke nara. Neke metode su bile i odveć opasne, poput Kine, gdje su pili živu!

Životinje i spirala imaju nešto zajedničko!

Životinje su igrale veliku ulogu u razvitku unutarnjih metoda kontracepcije. Naime, poljski doktor Richard Richter 1909. objavio je prvo istraživanje o uspješnom korištenju unutarmaternične kontracepcije koja je izrađena od iznutrica dudovog svilca!

Prva istraživanja hormonalnih pilula bila su dijelom na psihijatrijskim pacijenticama

1954. godine ginekolog John Rock i biolog Gregory Pincus započeli su testiranja sintetičkog oralnog progesterona (onog što danas znamo kao pilule). Na testiranje se prijavilo 50ak Rockovih pacijentica, no pilule su također bile testirane i na 28 psihijatrijskih pacijentica koje tehnički nisu niti mogle dati svoj pristanak…

Kondomi i automobilske gume imaju puno toga zajedničkog!

Današnji kondomi u jednu ruku ne bi bili mogući bez Charlesa Goodyeara, izumitelja vulkanizerske gume.
Dok su u antici kondomi bili rađeni od tkanine i životinjskih iznutrica, i primarna svrha im je bila zaštititi od bolesti, prvi kondom od gume napravljen je oko 1855., dekadu nakon što je Goodyear patentirao svoj izum oblikovanja i učvršćivanja gume.
Lateks kondomi izumljeni su tek oko 1920.

Aktivni sastojak pilule dolazi iz slatkog krumpira!

u 50im godinama prošlog stoljeća, meksička kompanija Syntex sintetizirala je progestin, glavni hormonski sastojak u pilulama, iz barbasca, vrste divljeg slatkog krumpira.

Izvor