Vazektomija je sigurna i reverzibilna

 

Vazektomija je jedna od najsigurnijih i najjednostavnijih metoda kontracepcije. U zahvatu vazektomije, kirurg zatvori put kanalića koji provode spermu iz testisa i izvan penisa, a cijeli zahvat traje oko 30 minuta i možeš ići kući odmah nakon zahvata. Oporavak traje nekolika dana, a komplikacije su izuzetno rijetke – dok su željeni rezultati izrazito uspješni.

 

Mnogi vjeruju da je vazektomija trajan oblik kontracepcije i da ona nije reverzibilna, ali to nije istina. Vazektomija nije isto što i kastracija – pri vazektomiji tvoji testisi i dalje proizvode spermu koja je zdrava i plodna, samo što nema puta kuda izaći iz tijela, već je ona jednostavno ponovno apsorbirana u tijelo. Zbog toga, ako to poželiš, možeš napraviti vazektomiju, promijeniti mišljenje o svojim reproduktivnim željama godinama kasnije i ponovno otvoriti te puteve, bez učinka na svoju plodnost.

Neposredno nakon vazektomije je važno pratiti upute liječnika i ne seksati se (ili seksati se s kondomom) još neko vrijeme, uglavnom dva ili tri tjedna, kako bi se dozvolilo tijelu da u potpunosti zacijeli i da ne bi došlo do neželjene trudnoće. Neposredno nakon reverzibilizacije vazektomije je isto potrebno dozvoliti tijelu da zacijeli u potpunosti te se upustiti u seks tek kada je tijelo spremno.

Postoji mit da ako je vazektomija učinjena prije nekoliko godina, nije moguće vratiti plodnost u tom smislu, odnosno da ona prestaje biti reverzibilna ali to uglavnom nije istina. Uspješnost reverzibilizacije vazektomije je otprilike 95% ako je vazektomija učinjena u zadnjih 10 godina. Ta razina uspjeha polako opada ako je vazektomija učinjena prije 15 godina ili više.

S obzirom na to da je razlog reverzibilizacije želja za začećem, savjetuje se provjera plodnosti osobe koja želi zatrudnjeti kako bi se protumačile najbolje opcije za začeće između tih partnera i je li reverzibilizacija vazektomije uopće smislena za taj par i njihove želje i potrebe, odnosno bi li takva oplodnja uopće bila moguća neovisno o vazektomiji.

U Hrvatskoj je vazektomija trenutno besplatna, odnosno na teret HZZO-a samo kada se radi o medicinskim razlozima za vazektomiju, a cijena za nju se kreće između 1.500 i 5.000 kuna. Za mnoge ta cijena predstavlja značajan izdatak odjednom, ali mnogima predstavlja i značajnu uštedu dugoročno kada zbroje svoje troškove na druge metode kontracepcije, poput kondoma ili kontracepcijsklih tableta. Ali također postoje zakonski uvjeti koje moraš ispuniti da možeš dobiti pristup ovom zahvatu, uključujući:

  • Moraš imati više od 35 godina
  • Imati sve informacije o zahvatu i implikacijama istog
  • Odobrenje bolničkog Povjerenstva.

 

Vazektomija je sigurna metoda kontracepcije, veoma jednostavan zahvat s izrazito malim rizikom komplikacija nasuprot sterilizacije (podvezivanja jajnika) i uz sve to, čak je i reverzibilna.