Vaginalne/vulvarne kvrge i kvržice

Kvrge, kvržice, izbočine i ostale promjene tog tipa u vulvarnom i vaginalnom predjelu mogu biti posve normalne i bezopasne, a opet, mogu biti znak nekog drugog stanja koje zahtijeva medicinsku pomoć. Danas pišemo o nekoliko mogućih uzroka:

#1 Vulvarne ciste

Vulva sama po sebi ima mnogo žlijezda (uljne, Bartolinijeve, Skenove...). Ako se bilo koja od njih začepi, tada se može formirati cista. Njihova veličina može varirati, no obično su bezbolne osim ako se inficiraju.

Ciste obično prolaze same od sebe bez ikakvog posebnog tretmana. U slučaju infekcije, mogući tretmani su medicinska drenaža i/ili antibiotici!

#2 Vaginalne ciste

U slučaju vaginalnih cisti, radi se o kvržicama na njenim stijenkama. Obično su veličine zrna graška ili manje. Kao i vulvarne, najčešće nisu bolne i rijetko su znak za uzbunu osim ako njihova prisutnost ne počinje ometati seks u smislu boli pri snošaju. U tom slučaju obično ih se medicinski uklanja drenažom ili operativno.

#3 Sebacealne točke

Na engleskom Fordyce spots, su sitne bijele ili žute kvržice u unutrašnjosti vulve. One se također nalaze i usnama i s unutrašnje strane obraza, te su posve bezopasne i prirodne!

#4 Varikoziteti

Varikoziteti su otečene vene koje se mogu pojaviti okolo vulve. Radi venske krvi, pojavljuju se u obliku plavkastih kvržica ili pak vidljivih izbočenih vena okolo malih i velikih usana. One obično nisu bolne, ali mogu prouzročiti svrbež, krvarenje i nelagodu pri seksu. Ovisno o slučaju, liječnik/ca može savjetovati plan tretmana.

#5 Urasle dlake

Brijanje i čupanje genitalnih dlaka povećava rizik za njihovo urastanje. Urasla dlaka uzrokuje malu i okruglu te ponekad bolnu kvržicu koja može biti ispunjena gnojem. Ovdje pročitajte kako tretirati urasle dlake!

#6 Bradavice

Radi se o malim ispupčenim komadićima kože koji nisu opasni niti bolni, no mogu smetati ako su na nezgodnom mjestu gdje ih se može počupati ili iziritirati s odjećom. Ako radi toga smetaju, liječnik/ca ih može ukloniti kirurški ili s laserom.

#7 Genitalni herpes

Genitalni herpes naziv je za infekciju uzrokovanu herpes simplex virusom, i prenosi se seksualnim putem (penetrativnim i oralnim!). Između ostalih simptoma, o kojima možete pročitati ovdje, mogu se pojaviti mjehurići il čirevi na genitalijama i/ili anusu.

Za genitalni herpes lijek ne postoji, no antiviralnim medikamentima može se ublažiti trajanje i težina simptoma. Kao i uvijek, za zaštitu preporučujemo oprez i korištenje kondoma!

#8 Genitalne bradavice

Ovdje ne govorimo o običnim bradavicama, već o mekanim izraslinama u području genitalija koje su uzrokovane HPV-om.

Sve o njima možete pročitati ovdje!

Kada potražiti liječničku pomoć?

Ako nisi siguran/na što uzrokuje promjene na tvom tijelu, onda je to definitivno znak za posjet liječniku/ci, a pogotovo ako se radi o kvržici koja ne odlazi sama od sebe, ako iz nje izlazi krv ili gnoj, te ako sumnjaš na spolno prenosivu bolest.

 

Najčešće kvrge i kvržice na vagini i vulvi nisu znak za alarm, no ako se radi o spolno prenosivoj bolesti, savjetujemo da se obratiš liječniku/ci kako bi se spriječile daljnje komplikacije!

 

Izvor