Urinarna infekcija nakon seksa i kako ju spriječiti

Statistike pokazuju da jako puno osoba s vaginom (točnije, prema istraživanju iz 2013. 1 od 2 osobe) upoznata je s osjećajem agonije mokrenja nakon seksa koje se osjeća kao da iz mokraćne cijevi pokušavamo izbaciti tekuću lavu – da bi se ispostavilo da je krivac jedna mala kapljica.

Uz pečenje pri mokrenju, česti su pratioci nagon za učestalim mokrenjem, bol u leđima i u donjem dijelu trbuha, na mjestu mokraćnog mjehura.

One su bolne, neugodne i naporne, ali nažalost jako česte. No postoje neke stvari koje se mogu napraviti kako bi ju ipak držali na distanci, a o njima ćemo u detalje u nastavku.

Kao prvo, može li seks uzrokovati urinarnu infekciju?

Nažalost, da.

Istraživanja pokazuju da aktivni seksualni život pojačava rizik za urinarnu infekciju. Naime, bakterije koje najčešće uzrokuju urinarne infekcije obitavaju u fekalnoj flori, a najčešća je E. Coli kojoj je prirodno stanište u našim crijevima, no radi anatomije (blizine analnog i vaginalnog otvora) bakterije često otputuju tamo gdje ne bi trebale i izazovu kaos. Kada bakterija dođe u mjehur, ona može napasti imunološki sustav koji na to odgovara upalnom reakcijom.

No nisu bakterije jedini krivci za urinarne infekcije. Uz njih, postoje brojni drugi faktori poput genetike, uske odjeće ili bubrežnih kamenaca.

Kako smanjiti rizike pojave urinarne infekcije nakon seksa?

Što se tiče seksa, zadnje što želimo ikome ili sebi je gadna upala mjehura, stoga evo par savjeta za prevenciju!

1. Pijte puno vode!

Najmudriji savjet je da budete hidrirani. Ako unesemo puno vode u naš organizam, puno ćemo i izbaciti, a taj proces pomaže ispirati bakterije iz mjehura kako se ne bi razmnožile.

2. Mokrite nakon seksa!

Iako na ovu temu postoji relativno malo istraživanja, mokrenje odmah nakon seksa pokazalo se dobrom praksom jer može pomoći u što bržem ispiranju bakterija i prije nego uspije doći do mjehura.

3. Održavajte higijenu toplom vodom!

Ispiranje vanjskih genitalija nakon seksa toplom vodom prije i nakon seksa pokazalo se dobrim za reduciranje rizika ulaska bakterija u mokraćni sustav.
Ispiranje vagine iznutra (tzv. douching) ne preporučuje se jer vaginalni tuševi znaju eliminirati i one dobre bakterije koje održavaju pH vagine, što znači otvoren put za infekciju.
Drugim riječima, vaginu nije potrebno ispirati iznutra – ona je jedan fantastičan organ koji je veoma sposoban sam se brinuti o sebi i svojoj čistoći, tako da invazivna ispiranja ili dezinficiranja mogu napraviti još gore.

4 Brisanje toaletnim papirom mora ići jednosmjerno!

Brisanje gledajte kao jednosmjernu ulicu: početak je naprijed a kraj iza (znači, vagina -> anus).
U suprotnom smjeru sve one gore spomenute bakterije papirom možemo prenijeti do početka mokraćne cijevi i tako samo pomoći bakterijama pri ulasku u mokraćni sustav.

Generalni savjeti za sprječavanje urinarne infekcije

Naravno, seks nije jedini razlog za urinarnu infekciju. Uz gore navedene, donosimo još nekoliko generalnih savjeta:

  • Pijte dovoljno tekućine
  • Ne žurite pri mokrenju
  • Izbjegavajte preusku odjeću
  • Razmislite o promjeni kontracepcijske metode

Urinarne infekcije su grozne i totalno bezveze, ali ponekad neizbježne.
Čest razlog može biti upravo seks, no s adekvatnom higijenom, hidratacijom i malo pažnje možemo ih držati na distanci!

 

Izvor