Sve što trebaš znati o Montgomeryjevim žlijezdama

Na areoli, malom i tamnom dijelu kože koja okružuje bradavicu. često se znaju naći male izbočine ili kvržice. One se nazivaju još i Montgomeryjeve žlijezde!

To su žlijezde lojnice čija je glavna svrha lubrikacija bradavica i zaštita od bakterija i ostalih nečistoća! Izgledom nalikuju malim prištićima ili kvržicama, i nalaze se najčešće na areoli, ali se isto tako mogu pronaći i na samoj bradavici. Njihov broj varira od osobe do osobe.
 
Tijekom određenih hormonalnih promjena u tijelu, poput puberteta, menstruacije, ili pak trudnoćeMontgomeryjeve žlijezde mogu se povećati.
Osim toga, njihovo povećanje može biti posljedica stresa, hormonalnog disbalansa, naglih promjena u tjelesnoj težini, određenih lijekova, ali i jako uske odjeće ili grudnjaka.
 
One su posve uobičajena stvar i ne predstavljaju nikakav razlog za brigu. Ako se međutim u području areole, bradavice ili grudi pojavi bol, kojekakva upala ili krvarenje, to je razlog za posjet liječniku/ci, no inače nisu sklone ka stvaranju ikakvih problema jer predstavljaju posve normalan dio anatomije grudi (kod svih osoba!).
 
P.S. U nikojem ih slučaju nemoj istiskati jer se ne radi o prištićima. Pokušaj istiskanja može biti opasan.
 
Izvor