Sve o spermicidima

O spermicidima se samostalno ne priča puno, a ako ih se spominje, to je najčešće u kontekstu uporabe s nekim drugim sredstvom kontracepcije poput primjerice dijafragme. Ukratko, spermicid se odnosi na različite kreme, gelove, pjene i slične stvari koje sadrže kemikalije koje sprječavaju kretanje spermija. Spermicid se koristi tako da se umeće u vaginu i time sprječava spermijima ulazak u maternicu.

Iako zvuči podosta jednostavno za koristiti te se čini da predstavlja dobru zaštitu od trudnoće, čitajte dalje i sami zaključite je li dobra opcija za vas...

Činjenice o spermicidima

Lako dostupan
Za spermicid nije potreban recept te mu cijena nije vrtoglava, te se može kupiti u ljekarnama.

Funkcionira kao dodatna zaštita
Sam po sebi spermicid ima malu stopu učinkovitosti, no zajedno sa barijernim metodama kontracepcije, poput kondoma ili dijafragme, učinkovitost raste. Imajte na umu da ima izuzetno malu stopu učinkovitosti ako se koristi sam (oko 21%), bez gore navedenih kontracepcijskih metoda!

Moguće iritacije
Budući da se radi o kemijskom sredstvu koje se umeće u vaginalni kanal, mogućnost iritacija nije isključena!

Bitno je pročitati upute
Svaka vrsta spermicida je drugačija, stoga svakako pročitajte upute na pakiranju i provjerite rok trajanja. U većini slučajeva spermicid se umeće prstima ili aplikatorom, baš kao i tampon, no kod nekih je slučaj da je potrebno čekati određeno vrijeme prije stupanja u spolni odnos. Također, imajte na umu da spermicid nije djelotvoran satima; često se radi o svega sat vremena učinkovitosti!

 Teško je reći hoće li vam ova metoda odgovarati, no svakako, pri pronalaženju odgovora u praksi - koristite barijernu zaštitu!

 

Izvor