Sve o prvom ginekološkom pregledu

Prvi ginekološki pregled je nešto što mnogima stvara nervozu, nelagodu i općenito  stres.

To je normalno čisto zato što je prvi, i mnogo puta ne znamo što očekivati niti kako se ponašati.

 
Prije svega, imaj na umu da je ginekolog liječnik kao i svaki drugi. Koliko god je nama možda neugodno, ginekolozima je to posao, isto kao što i pulmolog pregledava pluća.

 
Prvi posjet ginekologu ne mora nužno biti onda kada kreneš stupati u seksualne odnose, to može biti i prije, kad god osjetiš porebu. Kao što je rečeno, to je pregled, kao i svaki drugi, te ne mora biti nužno vezan uz seksualne odnose. Ako postoji neka tegoba, važno je da odeš ginekologu i pravovremeno reagiraš!

 
Korak po korak, to izgleda otprilike ovako:


Kada dođete u ginekološku ordinaciju, ginekolog vas upitati općenite stvari poput medicinske povijesti, seksualne aktivnosti (primjerice, pijete li kontracepciju) i slično. Važno je za napomenuti da vas nitko neće na temelju vaših odgovora osuđivati, i još je važnije da budete uvijek iskreni kako bi ginekolog znao točno što vam je potrebno i kako bi vam mogao pružiti najbolju moguću njegu.
Ako vas bilo što muči, poput pitanja o menstruaciji, zaštiti od spolno prenosivih bolesti, boli tijekom seksa, tad je pravo vrijeme da pitate stručnjaka!

 
Kada ste završili sa razgovorom, i malo se opustili i shvatili da nije zapravo nikakav bauk, ginekolog će vas uputiti u svlačionicu. Hlače, najlonke i donje rublje skidate (u biti, sve ispod struka osim čarapa). Na noge se stavljaju zaštitne navlake a na sebe odijevate/pokrivate se sa, kako ja to volim zvati, zelenim plaštem (ma znate na što mislim)! To se radi kako bi sve bilo sterilno i čisto.


Potom će vas ginekolog zamoliti da sjednete na rub stola i legnete, a noge podignete na posebna postolja tako da budu uzvišene. Da, nije baš najsjajnija pozicija, no jako brzo se uz neki razgovor ili glazbu možete opustiti i garantiram vam da nakon 3 sekunde ta nelagoda prestane. 

 
Prvo će vam ginekolog (uvijek u rukavicama) pregledati vanjski dio genitalija, što se izvodi dodirom kako bi se uvjerio da nema nikakvih abnormalnosti (kvržica, porezotina ili bilo čega što na dodir izgleda neobično). Nakon toga slijedi pregled prstima gdje umeće dva prsta u vaginu kako bi procijenio veličinu maternice i dobio dojam pod prstima o tvrdoći i o jajnicima. Ok, ovo zvuči čudno ali stvarno nije strašno, vjerujte mi na riječ!

 
Nakon vanjskog pregleda, slijedi unutarnji pregled koji zna biti malo neugodan, ali srećom, bude jako brzo gotov i zaboraviš vrlo brzo da se uopće dogodio! To čini spravicom koja se zove spekulum, a to koristi kako bi mogao pogledati vaginu i cerviks. Ponekad će ginekolog uzeti bris cerviksa kako bi napravio papa test, no to ovisi o osobi.

 
I, to je to! Sve skupa, pregled traje jako kratko, ali je od izuzetne važnosti da jednom kada odete, nastavite sa regularnim pregledima svake godine (ili češće ako ginekolog tako preporuči)!

I da, ako prilikom pregleda osjetite ikakvu bol ili nelagodu, recite ginekologu! 

Također, izaberite liječnika/liječnicu kod koje se osjećate ugodno. Bio to ginekolog ili ginekologinja, na vama je!.

  

Izvor: teenhealthcare.org