Sve o jednokratnim menstrualnim ulošcima!

Ponavljanje je majka znanja, kaže se, a mi smo si baš razmišljale kako zapravo nikad nismo napisale članak sa svim informacijama vezanim uz jednokratne menstrualne uloške. To mijenjamo danas, i pričamo o svemu što trebate znati o jednokratnim mestrualnim ulošcima!

Zašto naziv jednokratni?

Vrlo jednostavno - jer su namijenjeni jednokratnom korištenju, što znači da ih je nakon jednog korištenja potrebno baciti u smeće.

Od čega su napravljeni?

Iako to ovisi o proizvođaču, najčešće se radi o kombinaciji celuloznog materijala, pamuka i plastike.

Zašto imaju ljepilo s unutarnje strane?

Ljepljiva strana uloška postoji kako bi držala uložak na mjestu, odnosno, kako se ne bi pomicao i kako menstrualna krv ne bi dospjela na donje rublje ili odjeću.

Koje sve vrste postoje?

Dakako, na tržištu postoji mnogo vrsta jednokratnih menstrualnih uložaka, koje se razlikuju po stupnju moći upijanja. Na paketima uložaka često su nacrtane kapljice koje označavaju taj stupanj, i po tome najčešće možemo pretpostaviti i veličinu uloška.

Generalno govoreći, postoje dnevni ulošci, koji najčešće nemaju krilca i mnoge osobe koriste ih svakodnevno radi upijanja vaginalnog iscjetka ili u dane kada je menstualno krvarenje izrazito slabo.

Tijekom menstruacije čest su odabir ulošci s krilcima (iako postoje i oni bez), i oni se najčešće kreću od regularnih do maxi, ovisno o moći upijanja. Postoje i noćni ulošci koji su ekstra dugački, no mnoge osobe koje imaju obilnije krvarenje koriste ga tijekom dana (nema zapravo pravila).

Česta je praksa kombiniranja različitih veličina ovisno o potrebi tijekom ciklusa, tako da je to doista individualno!

Koliko često ih je potrebno mijenjati?

Ta potreba ovisi od osobe do osobe, odnosno, o oblilnosti krvarenja. Dok je nekima potrebno mijenjanje uloška svakih sat-dva, nekima bi bio dovoljan jedan na cjeli dan. Međutim, bez obzira na to, radi bakterija i razvijanja neugodnih mirisa preporuka je mijenjati ih svakih 3 do 4 sata!

 

Velika prednost jednokratnih mensturalnih uložaka je ta da su jednostavni za korištenje i spremanje jer su maleni, lagani i kompaktni. Velika mana s druge strane je ta da nisu ekološki najbolji odabir jer su načinjeni od jako puno plastike te se njihovim korištenjem stvara puno otpada.

Dobra alternativa su višekratni ulošci, o kojima ćete uskoro čitati, no u svakom slučaju i kod jednokratnih postoje ekološkije opcije!