Sve o genitalnim bradavicama

Danas su na repertoaru svima nepoželjne, ali realno moguće medicinsko stanje: genitalne bradavice!

Što su genitalne bradavice?

Radi se o mekanim izraslinama u području genitalija, koje mogu uzrokovati tegobe poput bolova, svrbeža i općenite nelagode.

To je vrsta seksualno prenosive infekcije koja je uzrokovana niskorizičnim sojem HPV-a (humani papiloma virus). Ovaj soj razlikuje se od visokorizičnog po tome što visokorizični može dovesti do cervikalne displazije ili pak raka.

HPV je najčešća vrsta spolno prenosive infekcije, a genitalne bradavice su posljedično česta pojava, pogotovo kod seksualno aktivnih osoba koje ga imaju.

Koji su simptomi? Kako ih prepoznati?

Genitalne bradavice prenose se kroz seksualnu aktivnosti (što uključuje oralni, vaginalni i analni seks). One se ne moraju nužno pojaviti odmah, već se mogu razviti nakon nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci.

One nisu uvijek vidljive golim okom – mogu biti izuzetno sitne i budući da su često boje kože, teško ih je uočiti. Ipak, kada su veće i vidljive, na vrhovima izgledaju rascvjetano, a na dodir mogu biti glatke ili blago grbave (zaista ovisi). Također, može se pojaviti jedna, ili pak nekoliko njih na jednom mjestu.

Najčešća mjesta na kojima se pojavljuju su penis, skrotum, prepone, bedra, u unutrašnjosti anusa, unutar i izvan vagine i na cerviksu.

Ako se osoba zarazila oralnim seksom, bradavice mogu biti i na usnama, ustima, jeziku ili grlu.

Čak i kada se ne vide, genitalne bradavice mogu uzrokovati simptome, kao što su vaginalni iscjedak, svrbež, krvarenje i pečenje, a ako narastu, mogu uzrokovati bolove.

Što ih uzrokuje?

Kao što smo napomenule, humani papiloma virus (HPV) je glavni krivac za njihovu pojavu. Između 30 i 40 vrsta HPV-a napada genitalije ,a samo nekoliko od njih uzrokuje genitalne bradavice.

HPV je visoko prenosiv dodirom kože o kožu i zato se tretira više kao infekcija. Bitno je za napomenuti da HPV neće uvijek izazvati komplikacije poput genitalnih bradavica – štoviše, čest je slučaj da prođe sam od sebe bez da uzrokuje ikakve zdravstvene probleme.

Kako ih se dijagnosticira? Kako znati da se radi o njima?

Genitalne bradavice dijagnosticira liječnik/ica, a dio postavljanja dijagnoze su često pitanja vezana uz zdravlje i seksualnu povijest (primjerice, koji su simptomi, je li bilo seksualne aktivnosti, je li seks bio zaštićen i slično).
Uz to, liječnik/ica će pregledati mjesto za koje se sumnja da ima bradavice.

Kod osoba s vaginom, budući da se genitalne bradavice mogu pojaviti unutar tijela, liječnik/ica će potencijalno napraviti pregled zdjelice i/ili PAPA test.

Kako se one liječe?

Dok vidljive bradavice imaju tendenciju nestati s vremenom, sam virus može postojati i duže u tijelu, točnije, u stanicama kože. To znači da su moguća opetovana pojavljivanja bradavica kroz život. Veoma je važno paziti da virus ne bi prenosili drugima jer se genitalne bradavice mogu prenositi i kada nema vidljivih bradavica ili drugih simptoma.

Same bradavice se mogu otkloniti bezreceptnim sredstvima namijenjenim genitalnim bradavicama (nikako onima za bradavice na rukama!), ili lijekovima na recept koje propisuje liječnik/ica.
U nekim slučajevima, ako ne prolaze lijekovima, odstranjuju se kirurški, ali i nekim od procedura poput spaljivanja ili smrzavanja bradavica, laserski i ostalima.

Kako spriječiti njihovu pojavu? Koja je prevencija?

Postoje cjepiva koja štite od najčešćih vrsta HPV-a, koji uključuju onaj koji uzrokuje genitalne bradavice.

Osim cjepiva, izuzetno je važna zaštita tijekom seksa! Korištenje kondoma ili dentalne brane uvelike smanjuje rizik od prenošenja ili dobivanja genitalnih bradavica - fizička sredstva zaštite ovdje su od velike važnosti.

Sve u svemu, genitalne bradavice jesu neugodna pojava uzrokovana HPV-om, no isto tako su izlječive. Mogu nestati nakon nekog vremen,a ali njihovo tretiranje je od velike važnosti kako se ne bi ponovno pojavile ili kako ne bi uzrokovale veće komplikacije
Ako ikada posumnjaš na njih, pričaj sa liječnikom/com, te pričaj sa seksualnim partnerom/icom – možda će biti teško ili neugodno, no iskrenost je važna kako ne biste nikog drugog zarazili. I još jednom – kondomi su vam (u ovom slučaju, ali i inače) najbolji prijatelji!

 

Izvor