Sve čari dentalne brane

Dentalna brana (dental dam) je tanak i fleksibilan komad lateksa (zamislite lateks maramicu), koja se inače koristi u zubarskim ordinacijama, ali u ovom slučaju pišemo o njoj jer ima još jednu praktičnu funkciju, a to je zaštita u oralnom seksu kako bi se izbjegao direktni kontakt ustiju sa genitalijama/anusom.

Kako se koristi?

Korištenje je zapravo jako jednostavno - inače one dolaze svaka u svom omotu (poput kondoma) i sve što trebaš napraviti je oprezno ju izvaditi iz omota i nježno postaviti na kožu genitalija/anusa, tako da pokriješ njome to područje. To je to - zabava može početi! Nakon jednog korištenja ju baciš, uvijek samo jedna strana smije dodirivati genitalije (jer nas štiti od doticaja s kožom i sluznicom!) i svaka se koristi samo jednom, baš kao i kondom.

Izvor

Od čega nas dentalna brana štiti?

Inače kada govorimo o spolno prenosivim bolestima i seksu, uvijek u prvi plan pada kondom (jer se često misli na penetrativni seks), no razne druge vrste seksa mogu predstavljati rizik od prenošenja, poput oralnog seksa! Tu možemo pričati o sifilisu, gonoreji, klamidiji, hepatitisu, HIV-u…Korištenje dentalnih brana smanjuje rizik od spolno prenosivih bolesti!

Isto tako, ako ti je želja ali istovremeno malo bljaki usta stavljati direktno na anus radi raznih bakterija, dentalna brana bi ovdje mogla odlično pomoći!

Ok, a od čega nas NE štiti?

Dentalna brana može zaustaviti razmjenu tekućina, ali ne sprječava širenje infekcija koje se prenose direktnim kontaktom kože ili intimnih dijelova.

One ne štite od HPV-a, herpesa i ušiju.

Dentalne brane su definitivno zanimljiva alatka, no minus je što nisu baš pretjerano dostupne. Može se naručiti preko Interneta, ali ako ti je želja probati, a baš ju nigdje ne uspiješ naći, možeš ju napraviti i sam/a pomoću kondoma, tako da odrežeš vrh, te onda taj valjak odrežeš po dužini tako da dobiješ kvadrat. Zatim ju položiš na kožu i to je u principu to!

Nekoliko važnih upozorenja!

Ne koristi jednu dentalnu branu više puta! 
Kao i kondomi, dentalne brane su isključivo namijenjene jednokratnoj uporabi! Nakon korištenja, baci ju u smeće!

Ako pukne, zamijeni ju!
Ipak se radi o tankom komadu lateksa, koji neće puknuti samo tako, no radi zubiju i generalnog oblika to se može dogoditi. Ako pukne, odmah ju zamijeni te puknutu baci!

Koristi lubrikant!
Ako se ne prima za kožu, pomoću malo lubrikanta možeš ju učvrstiti, ali i lubrikant koristiti za veći užitak! Najbolje je koristiti lubrikant na bazi vode jer je on najsigurniji za korištenje s lateksom!

 

Ako nemaš pristup dentalnoj brani, a potrebna ti je ovakva vrsta zaštite (najčešće za oralni seks s vulvom), možeš klasičan kondom izrezati na sljedeći način:

 

Izvor

Samo pripazi da ne oštetiš središnji dio čiji je cilj da ostane cijeli i zaštiti te od doticaja s kožom i sluznicom druge osobe!

Pazite se i uživajte!

 

Izvor