Što znači biti aromantična osoba

Najkraće rečeno: osobe koje su aromantične ne razvijaju romantičnu privlačnost prema drugim osobama.
ALI, to nipošto ne znači da ne razvijaju osjećaje! Aromantične osobe itekako ih razvijaju i formiraju duboke odnose s drugim ljudima, samo što romantičnosti nema.

Romantika je velik dio naše kulture. Kroz bajke i priče od malih nogu, pa kroz čitav život romantika je u tolikoj mjeri prisutna da je postala nekom vrstom norme i nečeg u čemu svi moramo biti dobri ili se barem truditi, što stavlja velik pritisak na osobe koje zapravo nemaju te želje, potrebe i osjećaje. U ljubavi i osjećajima znamo da nema pravila, stoga osobe ne smijemo osuđivati na temelju toga. 

Da se razumijemo, romantični i aromantični, ili pak između – tu nema pravila i sve je posve individualno i normalno!

Romantika i ljubav nisu isto! Studije na MRI skenovima pokazuju kako romantična ljubav zahvaljujući određenim neurokemijskim i hormonalnim profilima može imati utjecaj na razum, i zato romantika može utjecati na to da jednostavno zanemarimo logiku, preskačemo obaveze i zanemarimo mane neke osobe. Ona uključuje intenzivne osjećaje intimnosti, strasti i privremene euforije prema drugoj osobi.
Aromantična osoba se ne osjeća tako, i velike su šanse su da takvi osjećaji nisu postojali na početku veze, a ni kasnije - i to je okej.


Aromantičnost i aseksualnost

Ova se dva pojma vrlo lako mogu pomiješati, no to su dvije kompletno različite stvari.

Aseksualnost znači da osoba ne osjeća seksualnu privlačnost prema drugim osobama, ali može osjećati romantičnu privlačnost. No aseksualnost varira – neke se aseksualne osobe seksaju, a neke ne.

Romantičnost nema nikakve veze sa seksom – to samo znači da osoba ne razvija romantične osjećaje za druge, no i dalje može postojati seksualna privlačnosti. Osobe bilo koje seksualne orijentacije mogu biti aromantične.


Aromantična veza

Veze dolaze u svim oblicima. Kao i sve druge osobe, aromantične osobe formiraju brojne zdrave i snažne veze s obitelji, prijateljima i poznanicima. 

Svaka aromantična veza (kao i svaka veza za sebe) je drugačija, no to nipošto ne znači da aromantične osobe nisu i ne mogu biti u vezi – stvar je, kao u svakoj vezi, dogovora.

Aromantične osobe možda se ne ponašaju kako je to tipično očekivano u romantičnoj vezi, ali na kraju krajeva sve se svodi na individualnost osobe i što ta osoba donosi u vezu!


Aromantične miskoncepcije

Jer se romantika čini normom, osoba koja ne razvije romantične osjećaje može pomisliti da s njom nešto nije u redi – što je apsolutno pogrešno. Svaka osoba je drugačija, posebna i aromantičnost nipošto ne znači da s tom osobom nešto nije u redu!

  • Aromantične osobe su protiv romantike

One nemaju ništa protiv romantike, ali im se taj pojam ne čini blizak i nije nešto što nužno žele. I dalje mogu uživati u primjerice romantičnoj pjesmi ili filmu, no romantika nije nešto što osjećaju za drugu osobu.

  • Aromantične osobe su hladne i bezosjećajne

Aromantične osobe imaju mnogo osjećaja. To su osobe kao i sve ostale, koje formiraju duboke emocionalne veze.

  • Aromantične osobe boje se obavezati

Aromatničnost nema veze s time. Netko se može bojati obaveze i istovremeno razviti romantične osjećaje, stoga strah od obaveze nije povezan sa aromantičnošću.

  • Aromantične osobe nisu još pronašle svoju osobu

Pogrešno; biti aromantičan nije stvar lošeg prekida ili pronalaska prave osobe. Radi se o manjku romantične privlačnosti prema drugim osobama.

  • Aromantične osobe ne vole zagrljaje, poljupce ili dodir

Fizička afekcija ne mora uključivati romantiku. Kao i kod romantičnih veza, u aromantičnoj neke osobe uživaju u tome i seksaju se, a u nekima ne.

  • Aromantičnost se može popraviti

Ako ne postoji ništa pokvareno, nema ničeg niti za popravljati :D

Svaka osoba je drugačija. Od onih jako romantičnih do aromantičnih, spektar je širok i dug, i svatko na njemu je posve normalan, jer ne možemo niti definirati što je u ljubavi, osjećajima i vezama normalno, jer je to individualno. 

 

Izvor