Što s uraslim genitalnim dlakama?!

Uraslom dlakom naziva se ona dlaka koja doslovce urasta u kožu umjesto izvan površine, a kod genitalnih dlaka to se najčešće događa kada ih obrijemo ili čupamo.

Kada je urasla genitalna dlaka u početnom stadiju svoj nastajanja, na koži se mogu primjetiti male okrugle izbočine koje se zovu papule, ili pak male izbočine koje su pune gnoja,a zovu se pustule. U nekim slučajevima, koža oko urasle dlake može pootati tamnija. Bol i svrbež oko područja urasle dlake nije neobična pojava.

Neke osobe mogu biti podložnije urastanju dlaka od drugih, pa tako primjerice osobe sa gustom, kovrčavom i debelom dlakom podložnije suu rastanju dlaka nego osobe s tankom dlakom. To pogotovo vrijedi za genitalne dlake, koje su po samoj strukturi grublje od ostalih dlaka.

Što uzrokuje urasle genitalne dlake?

Kada uklonimo dlake, bilo čupanjem, bilo brijanjem, najčešće većina naraste posve normalno. Neke dlake počet će rasti ispod kože (na primjer, kad brijemo dlake, tako skraćene mogu se početi 'kovrčati' ispod kože i urastati u nju.

Kada dlaka uraste u kožu, tijelo na nju reagira kao na stran predmet i zato takva dlaka bolii i svrbi te se zato javlja crvenilo ili oteknuće.

Kako ih se riješiti?

U velikoj većini slučajeva, urasle dlake na genitalijama ne zahtijevaju posebnu pažnju i često im nije potreban niakakv tretman. Ako dlake budu tvrdoglave i nastave odbijati rasti uspravno, predlažemo jednu od sljedećih opcija:

#1 Na neko vrijeme prestani s uklanjanjem dlaka

Dok dlake ne počnu rasti uspravno, savjet je da se na neko vrijeme zaustavi uklanjanje dlaka u području genitalija jer će se u suprotnom već osjetljivo područje još više iziritirati. Grebanje i kopanje po uraslim dlakama neće baš pomoći, već suprotno - može dovesti do infekcije ili ožiljka, stoga bolje se suzdržati!

#2 Pokušaj s toplim oblozima

Topli oblozi ili nježno kruženje mokrim ručnikom u području genitalija može definitivno biti od pomoći!

#3 Nježno počupaj dlaku pincetom!

Jednom kad se dlaka počne nazirati iznad površine, pokušaj ju uhvatiti pincetom i nježno ju izvući van. Pokušaj ju ne čupati naglo sve dok područje kompletno ne zacijeli, jer će inače, i to pogotovo ako ju slučajno prelomiš na pola, koža samo ponovno zarasti preko dlake.

#4 Ukloni mrtve stanice kože

Nježno operi i potom napravi eksfolijaciju oko urasle dlake - to uvelike pomaže dlakama i u njihovom rastu ka površini!

Ako to ne pomaže, liječnik/ca ti može prepisati lijek s kojim će proces uklanjanja mrtvih stanica kože ići puno brže!

#5 Koristi kreme i/ili losione kako bi se umanjila upala

Ako urasla dlaka uzrokuje puno crvenila i ako je upala jaka, liječnici/e to ponekda rješavaju prepisujući kremu sa steroidima, koja može ublažiti oteknuće i iritaciju.

Što ako se urasla dlaka inficira?

Prepoznatljivi simptomi infekcije su bolna kvržica preko i oko urasle dlake koja je prepuna gnoja. Za infekcije najbolje je obratiti se liječniku/ci koja može prepisati neku vrstu antibiotske masti za loječenje urasle dlake. Ako je infekcija jaka, antibiotici se trebaju uzimati oralno.

Kako ih prevenirati?

Najbolja je prevencija uopće ne dirati dlake, no to je ponekad dosta težak zadatak, pa ako odabireš i dalje čupati ili brijati genitalne dlake, evo par savjeta za minimiziranje šansi za urasle dlake:

#1 Pripremi područje za brijanje - priprema genitalnog područja prije brijanja igra veliku ulogu u prevenciji uraslih dlaka. Potrebno je prvo oprati kožu s blagim sapunom, zatim nabaci kreme ili gela za brijanje, i nakon brijanja, obavezno dobro oduši područje prije stavljanja donjeg rublja!

#2 Britvica treba biti oštra - nikada za uklanjanje genitalnih dlaka nemoj koristiti tupu ili staru britvicu, jer će to napraviti po pitanju uraslih dlaka samo goru stvar!

#3 Razmisli o laserskom uklanjanju dlaka - iako se radi o skupljem tretmanu, lasersko ukalnjanje dlaka dobra je alternativa svim ostalim metodama uklanjanja, te najbolja od svih po pitanju uraslih dlaka! Ipak, laser ima nekih mana, poput te da lasersko uklanjanje dlaka nije baš efektivno na svjetlim dlakama, i rezultati su polutrajni najčešće, no budući da laser oštećuje dlaku u korjenu, tako se rješava problem uraslih dlaka.

Urasla dlaka tu i tamo nije neki problem, no ako se to konstantno događa, uz to su bolne i podložne upalama, ili ako je slučaj da ih imaš abnormalno puno - sve su to razlozi za obratiti se loječniku/ci za pomoć u rješavanju i borbi protiv dosadnih uraslih dlaka!

Izvor