Što s alergijom na lateks?

Ako imaš vaginu, koristiš kondome, i prisutni su simptomi jakog pečenja i svrbeža, a nije riječ o vaginalnoj infekciji – šanse su da je posrijedi alergija na lateks. Radi se o alergiji kao i svakoj drugoj, u čijem slučaju tijelo reagira na alergen koji apsorbira.

Alergija na lateks dolazi u 3 vrste:
tip 1 je alergija na protein iz gume od koje se radi lateks, i riječ je o ozbiljnoj alergiji koja može dovesti do poteškoća s disanjem, oteklina i anafilaktičkog šoka.
tip 2 označava osjetljivost na neku od kemikalija koja se koristi u proizvodnji proizvoda od lateksa
tip 3 se manifestira kao osip ili suho mjesto na koži koje obično ne svrbi, a izazvano je opetovanim kontaktom s lateksom, a koji može dovesti do prave alergije.

Blaga alergijska reakcija na lateks može imati osjećaj sličan vaginalnoj gljivičnoj infekciji uz popratne simptome svrbeža, a ponekad i blagog otečenja, i zbog toga se često ne tretira na pravilan način!

Kako prepoznati alergiju na lateks?

Ako sumnjaš u alergiju na lateks, pripazi na dodatne simptome kada si u doticaju s nekim drugim proizvodima od lateksa (rukavice, baloni, gumice).

Također, moguća je i reakcija s određenim prehrambenim namirnicama koje sadrže protein sličan onom u prirodnom lateksu a koji može izazvati vrlo sličnu reakciju, poput kivija, kestena, banane i avokada.

Još jedan način detekcije je vrijeme, odnosno praćenje vremenskog razmaka u kojem se simptomi pojavljuju. Kada se radi o alergiji na lateks (u ovom slučaju, kondome od lateksa), simptomi se pojavljuju tijekom ili do dva dana nakon seksa.

Obratite pažnju i na to jesu li kondomi prethodno lubricirani – moguće je da određeni alergen leži u lubrikantu s kojim dolaze. U tom slučaju, pokušajte sa ne lubriciranim kondomima i nabavite lubrikant za kojeg znate da je siguran za vas.

Ako primijetite teže simptome, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć!

Što poduzeti u slučaju alergije?

Ako je problem konstantan, a ne možete sa sigurnošću utvrditi radi li se o gljivičnoj infekciji ili alergiji na lateks, posjet ginekologu/inji trebao bi uz pomoć testa odagnati sumnje.

Ako se ispostavi alergija na lateks, možete pokušati s kondomima koji ga ne sadrže, ili se pak raspitati o drugoj formi kontracepcije!

 

Izvor