Što nam govori vaginalni iscjedak

Vaginalni iscjedak je potpuno normalna i česta pojava. Radi se o tekućini koja dolazi iz sitnih žlijezda u vagini i cerviksu, a čija je svrha čišćenje i zaštita vagine.

Količina vaginalnog iscjetka može uvelike varirati od osobe do osobe. Najčešće karakteristike iscjetka su boja, konzistencija i količina, koje također variraju iz dana u dan, ovisno o trenutku menstrualnog ciklusa.

Prema karakteristikama, icjedak može ukazivati na dobro zdravstveno stanje, no ako odudara od granica normale, iscjedak može indicirati na neko upalno ili drugo stanje u tijelu, što ujedno predstavlja signal kako bismo na vrijeme mogli reagirati!

Vrste iscjetka prema bojama

Bijeli

Bijeli iscjedak obuhvaća spektar od bijele do svijetlo žute boje, i njegova pojava je potpuno normalna. Često se kao takav pojavljuje na početku i/ili kraju menstrualnog ciklusa.

Ako je bijeli iscjedak popraćen sa svrbežom, te je vrlo gust, sirast te snažno zaudara, to može biti znak gljivične infekcije. Gljivice u vagini su posve normalne, no kada počnu nekontrolirano rasti, to može uzrokovati probleme.

Proziran i vodenast

Također potpuno normalna pojava, te se takav može pojaviti bilo kada u mjesecu. Ponekad se javlja u većem obimu nakon tjelovježbe.

Proziran i rastezljiv

Ako je iscjedak proziran, ali je sluzav i rastezljiv više nego vodenast, to je najčešće indikator ovulacije, i posve je normalan!

Smeđ ili krvav

Ovakav iscjedak obično je normalna stvar, pogotovo tijekom ili odmah nakon menstrualnog ciklusa. Iscjedak nakon menstruacije često izgleda više smeđe nego crvene boje.

Iscjedak ponekad može biti lagane ružičaste boje i nakon ovulacije, ali i nakon seksualnog odnosa, ako je seks uzrokovao manje ranice ili iritaciju na vagini ili cerviksu.

Ako se krvarenje pojavljuje često između menstruacija, valja posjetiti liječnika!

Žut ili zelen

Žut ili zelen iscjedak, pogotovo kada je gust i popraćen neugodnim mirisom, često može biti znak bakterijske ili seksualno prenosive infekcije.

Čest slučaj bude trihomonijaza, infekcija koja se prenosi seksualnim kontaktom, ali i primjerice dijeljenjem ručnika ili kupaćih kostima. Uz nju česti su simptomi upale i svrbeža, ali neke osobe uopće ne osjete simptome. Ovakav iscjedak može ukazivati i na gonoreju ili klamidiju.

Sivi

Sivi iscjedak nije uobičajen i može ukazivati na bakterijsku vaginozu, čestu bakterijsku infekciju koju često prate simptomi svrbeža, iritacije, snažnog mirisa i crvenila. Često se liječi antibioticima.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Bez brige, ovim primjerima nismo vas htjele preplašiti, već ukazati na to da postoje razne vrste iscjedaka koje nam mogu signalizirati razna stanja, a ponekad ih zahvaljujući njemu možemo što prije uočiti i time izliječiti!

Ako uz neobičan iscjedak postoje simptomi povišene temperature, boli u abdomenu, naglog gubitka težine, umora i pojačanog mokrenja, savjetujemo da posjetite liječnika/icu ili ginekologa/inju.

Ako nemaš niti jedan od navedenih simptoma, ali imaš neka pitanja ili brige oko iscjetka, posjeti liječnika/icu ili ginekologa/inju! Pitanja uvijek možeš postaviti i tijekom redovnog ginekološkog pregleda.

Kako čuvati intimnu higijenu i smanjiti šanse za infekciju?

Kako biste spriječili infekcije, osim regularne higijene, čest su savjet nošenje pamučnog donjeg rublja.

Nemojte na vlastitu ruku koristiti doucheve (vaginalne tuševe) jer oni često naprave više štete nego koristi ispirući dobre bakterije. Također, jako je važno prakticirati siguran seks kako biste se zaštitili od spolno prenosivih bolesti!

 

Izvor