Što kada se vulva prekomjerno znoji?

Znojenje je prirodni način tijela da samo sebe hladi, i kada nam je vruće normalno je da se znojimo. Često je posve nebitno bavimo li se nekom tjelesnom aktivnošću, sjedimo u vrućem autu ili pak doma na kauču, i vrlo je jednostavno: ako je tijelu vruće, znojenjem će samo sebe ohladiti!

Određeni dijelovi tijela skloniji su znojenju više nego drugi, poput primjerice pazuha. To je tako radi brojnih žlijezda znojnica i folikula dlaka jako koncentriranih na jednom mjestu.
Međunožje je slično tome - dlakavo je, toplo, te sadrži žlijezde znojnice i raznorazne bakterije.

Istina je da se neke osobe više znoje od drugih, ali to nije razlog da se te iste osobe osjećaju nelagodno u svom tijelu radi viška znoja. Evo nekih savjeta kako održavati vaginalno područje suhim i sweat free!

#1 Daj šansu donjem rublju protiv znojenja

Tehnologija koja je omogućila razvitak sportske odjeće protiv znojenja danas se proširila i na donje rublje, a funkcionira na principu upijanja vlage s kože i premješta ju na vanjski dio odjeće kako bi koža što dulje ostala suha. Također, obično takav materijal djeluje i protiv neugodnih mirisa, što je još jedan razlog više da probaš s ovakvim rubljem ako te muči pojačano znojenje vulve!

#2 Prebaci se na pamuk!

Sintetički materijali poput poliestera ne dišu toliko dobro koliko prirodni materijali poput pamuka. Ono što se događa sa sintetičkim donjim rubljem jest da radi svog sastava ne dopušta vlazi i vodi da ispari kroz njega, već zadržava vlagu stvarajući nepropusnu barijeru.

Prirodni materijali poput pamuka dopuštaju znoju i vlazi da ispari, ali negativna strana je da dulje zadržava upijenu vlagu. No svakako, puno bolja alternativa za donje rublje od sintetičkog!

#3 Biraj šir(ok)e i prozračne tkanine

Uske traperice i odjeća je fora i super, ali u kontekstu znojenja vulve bilo što usko na području međunožja samo podiže temperaturu, što znači više znoja.

Kada tkanina dodiruje kožu, tako se stvara trenje i zbog toga se povećava temperatura i to područje se kreće znojiti. Odjeća koja nije jako uska, malo lepršavija ili labavija, omogućit će strujanje zraka i manje znojenja tamo dolje!

#4 Nakon znojenja promjeni donje rublje!

Male napasti koje obožavaju znojna i topla mjesta su gljivice. Što dulje dan provodimo u znojnom i mokrom donjem rublju dajemo gljivicama priliku za razmnožavanje, što rezultira svrbežom, pečenjem i ostalim simptomima gljivične infekcije.

Kako to spriječiti? Mijenjaj donje rublje što je više moguće (primjerice, ako treniraš, nakon treninga zamjeni donje rublje sa čistim). Ako ti se područje vulve znoji kroz dan, ponesi ekstra gaćice i promjeni ih ako uhvatiš priliku!

#5 Pokušaj sa skraćivanjem genitalnih dlaka!

Dlake na genitalijama služe između ostalog tomu da smanje trenje prouzrokovano uskom odjećom i da zadržavaju znoj. Te dlake ujedno čuvaju područje vulve od neželjenih vanjskih bakterija.

Kada su dlake jako duge i kada ih je jako puno, znoj u kombinaciji s uljima na genitalnim dlakama može uzrokovati neugodan miris. Stoga, ako se pojačano znojiš u predjelu vulve, pokušaj skratiti ili ukloniti dlake!

#6 Nikada ne koristi dezodorans!

Na području oko vaginalnog otvora nalazi se vrlo delikatna i osjetljiva koža. Dezodoransi i antiperspiranti možda djeluju na području pazuha, te su za ta mjesta i predviđeni, ali nikako ih nemoj koristiti u vaginalnom području jer tamo mogu napraviti puno više štete nego koristi.

Ako te smeta miris, pokušaj područje oprati s blagim sapunom i vodom - za većinu osoba to je i više nego dovoljno u borni protiv neugodnih mirisa!

#7 Pokušaj izbjegavati dnevne uloške!

Iako su super za zaštitu donjeg rublja od flekica radi iscjedaka, u pogledu znojenja i nisu baš sjajni jer su napravljeni od plastičnog materijala koji nije propustan, što znači da će služiti kao barijera i zarobit će znoj na tom području.

Pojačano vaginalno znojenje može biti nezgodno i neugodno, no uz par promjena životnih navika može se dovesti pod kontrolu i ne mora smetati u svakodnevnom životu. Ako je znojenje u velikoj mjeri pojačano, i ne prolazi te ti predstavlja problem, obrati se liječniku/ci za savjet!

 

Izvor