Što kada mjesečnica urani?

Uranjena mjesečnica tu i tamo nije nikakav znak za uzbunu upravo zato što je svačiji ciklus drugačiji te on kao takav nije uklesan u kamenu te na njega utječu mnoge stvari. Iako je brojka od 28 dana popularizirana kao normalno trajanje menstrualnog ciklusa, u praksi je još normalnije da varira - odnosno, od 21 do 35 dana!

Što sve može utjecati na uranjenu menstruaciju?

Ovo su samo neki od potencijalnih razloga:

Pubertet

Magično razdoblje u kojem se tijelo mijenja! Nije začudno da se u ovom periodu dolazak menstruacije mijenja. Točnije, u prvih par godina nakon prve menstruacije, hormonalne promjene mogu biti i dosta često jesu neregularne, što posljedično utječe na broj dana trajanja ciklusa!

Intenzivna tjelovježba

Intenzivna tjelovježba može utjecati na uranjenu menstruaciju, ili pak potpuni izostanak iste. Događa se situacija da tijelo troši puno više kalorija nego što unosimo, a bez adekvatnog kalorijskog unosa (energije) tijelo jednostavno ne proizvodi dovoljno reproduktivnih hormona koje su mu potrebni za redovito ovuliranje.

Fluktuacije u tjelesnoj težini

Uranjene, neregularne ili izostale mjesečnice često se povezuju i s velikim promjenama u tjelesnoj težini, poput naglog mršavljenja. Kada je tijelo u takvoj situaciji, kreće u modus prirodne prezervacije energije koju čuva za obavljanje esencijalnih tjelesnih funkcija poput disanja. Također, tijelo tada prestaje proizvoditi reproduktivne hormone što utječe na nepravilne cikluse.

Stres

Stres također može utjecati na nivo hormona u tijelu, pa time i na neredovite mjesečnice. Ako osoba pati od anksioznosti, ili je pak posrijedi nekakav traumatičan događaj, to može imati utjecaja na hormone.

Promjene u rutini

Promjene u svakodnevnoj rutini također može utjecati na hormone, poput izmjene dana i noći (kada po danu spavamo a po noći radimo ili smo budni), ili pak promjena vremenske zone. Na ovu temu još uvijek postoji malo istraživanja, no kod nekih osoba ipak se pojavljuju ti utjecaji!

Određeni lijekovi i hormonalna kontracepcija

Određeni lijekovi poput lijekova za razrjeđenje krvi (antikoagulantni lijekovi) mogu utjecati na ciklus, ali i naravno hormonalna kontracepcija koja direktno utječe na ovulaciju i menstruaciju (kod potonjih se konkretno radi o količini placebo tableta - ako ih je manje, onda će menstruacija doći ranije).

Policistični jajnici

PCOS je podosta često stanje koje je uzrokovano hormonalnim disbalansom, te također može utjecati na neredovitost menstruacije!

Kako se pripremiti?

Ako imaš neredovite cikluse i misliš da bi menstruacija mogla uraniti (ili se to pak dogodilo pa želiš biti na oprezu) evo što možeš napraviti:

- koristi aplikaciju ili kalendar za mjerenje trajanja ciklusa - time možeš, osim praćenja ciklusa, uočiti potencijalne šablone koje mogu utjecati na neredovitost menstruacije
- pripremi se - imaj u torbi spreman uložak, tampon i/ili čašicu
- pokušaj se kvalitetno naspavati
- pripazi na prehranu tako da bude što raznovrsnija
- ako puno ili često treniraš, pokušaj naći balans kako bi se ciklus vratio u svoju normali
- pokušavaj izbjegavati stresne situacije koliko god je to moguće

Kada posjetiti doktora?

Uranjena menstruacija obično nije znak ničeg ozbiljnog ili opasnog, no ako osjećaš bol ili nelagodu, obrati se ginekologu/inji! U većini slučajeva menstruacija će se sama vratiti u uobičajen ritam!

 

Izvor