Što kada kondom pukne?

Ponekad, čak i kada smo odgovorni i pažljivi, naša metoda zaštite tijekom seksualnih odnosa nas jednostavno iznevjeri. 

 

U situacijama kada kondom pukne, postoji nekoliko pitanja koja si možemo postaviti kako bismo se zaštitili od posljedica pucanja zaštite:

Postoji li mogućnost da je komad kondoma ostao u nečijem tijelu?

Bilo bi dobro pogledati kondom nakon pucanja i provjeriti ako su svi dijelovi, iako rastrgani, na broju. Ako izgleda kao da dio nedostaje, a postoji šansa da je komadić ostao u nečijem tijelu, potrebno je to izvaditi iz tijela. Ako ne uspijete, potrebno je obratiti se liječniku za pomoć. Bez brige, ne morate paničariti, ali bi bilo dobro što prije izvaditi preostali komadić kako bi se uklonio rizik zdravlju.

Postoji li mogućnost neplanirane trudnoće?

Čak i kada kondom ne pukne, postoji mala šansa za trudnoću, koja se samo uvećava kada kondom pukne. Osoba može ostati trudna kada vulva ili vagina dođu u kontakt sa spremnom ili tekućinom koja izađe iz penisa i prije samog orgazma (pre-cum). Ako se dogodio kontakt penis-vulva ili penis-vagina, savjetujemo vam da razmotrite opciju korištenja hitne kontracepcije, odnosno tablete za dan poslije. Te tablete sprječavaju oplodnju jajne stanice, što znači da to nije proces pobačaja, a mogu se nabaviti u ljekarnama, kod ginekologa ili ponekad na hitnom traktu. Ako dojiš - PAZI! Ako dojiš, i dalje postoji mogućnost za trudnoću, a ako odlučiš iskoristiti tabletu za dan poslije, prvo se savjetuj sa zdravstvenim djelatnicima o tome kakvu tabletu trebaš uzeti. Postoje različite vrste tableta za dan poslije, s različitim hormonima, a neke od njih su štetne za dijete.

Postoji li mogućnost spolno prenosivih bolesti ili infekcije?

Ako se prije odnosa ti i partner/ica niste testirali na spolno prenosive bolesti i/ili ste bili seksualno aktivni i s drugim ljudima, savjetujemo vam da se javite svojim ginekolozima i/ili urolozima i napravite pregled te se testirate na spolno prenosive bolesti. Također, ako postoji mogućnost da netko ima infekciju, na primjer bakterijsku infekciju (koja se ne mora dobiti prenošenjem spolnim putem) tada nastaje rizik da ćemo ju prenijeti našem partneru ili partnerici - što inače kondom sprječava, kada ne pukne.

Ako je kondom pukao tijekom oralnog seksa, važno je to napomenuti zdravstvenom djelatniku kako bi se uzeo bris grla. Ako je kondom pukao tijekom analnog seksa, potrebno je to isto napomenuti kako bi se uzeo bris rektuma.

Kako mogu izbjeći pucanje kondoma?

Kondomi mogu puknuti tijekom seksa kada se na njima nalazi tvornička greška, ako nisu bili ispravno čuvani prije odnosa i time se oštetili i prije otvaranja ili zbog nepravilnog korištenja.

Da bismo izbjegli pucanje kondoma, možemo napraviti mnogo toga i prije samog korištenja: trebali bismo provjeriti rok trajanja kondoma, provjeriti je li pakiranje kondoma oštećeno ili se na kondomu vide oštećenja, otvoriti kondom prstima umjesto zubima ili škarama, potrebno je držati kondome daleko od izravnog sunčevog svjetla i ekstremnih temperatura te ih čuvati na mjestima gdje neće biti stisnuti ili gužvani  - na primjer, nošenje kondoma u novčaniku je zapravo loša ideja i tako se mogu oštetiti! Jedna od kvalitetnijih alternativa za nošenje kondoma sa sobom je čvrsta kutijica kojom ne vršimo pritisak na same kondome, poput onih koje se često prodaju kao kutijica za prijenos menstrualnih uložaka.

Tijekom korištenja je potrebno pripaziti da kondome ne rastežemo nepotrebno, ne trgamo ih noktima ili zubima, da ne koristimo lubrikante na bazi ulja (oni ih oštećuju!), da koristimo dovoljno lubrikanta koji je siguran za kondome (time se smanjuje trenje i rizik trganja) te uvijek koristimo samo jedan, novi kondom za svaki odnos.