Što ako mi je masturbirati nelagodno?

Dok nekim osobama masturbacija predstavlja nešto posve uobičajeno i nikada niti ne razmišljaju o tome da netko možda ne masturbira ili ima poteškoća s time, posve je uobičajeno da postoje i osobe kojima to nije slučaj,

Osjećaj nelagode ili nesigurnosti u vezi s masturbacijom je potpuno normalan, pogotovo ako uzmemo u obzir da je društvo i dalje nastrojeno ka tome da se o masturbaciji ne priča, a čak i ako se priča, često je uz nju vezana konotacija srama.

Osim što je to pogrešno, jer je sasvim normalno i zdravo samozadovoljavati se, istaknuti ćemo da nema ništa loše u tome ako netko to ne želi! Svaka je osoba drugačija i posve je okej ako netko u tome ne vidi nešto za sebe korisno ili zanimljivo.

Međutim, ako želiš maknuti osjećaj nelagode, srama ili jednostavno nemaš pojma otkuda uopće početi, imamo nekoliko savjeta!

1. Počnite s osnovama

Ako vam je masturbacija nova (ili nije, ali osjećaš da nije to to), moglo bi biti od pomoći to da se vratite na početak i doslovce istražujete i upoznajete svoje tijelo. To može uvelike utjecati na povećanje samopouzdanja, a isto tako će bolje poznavanje vlastitog tijela i onoga što paše a što ne proces učiniti puno zanimljivijim i ugodnijim.

2. Upamtite da je to proces

Riječ proces u gornjem dijelu nismo spomenule bez razloga, jer masturbacija nije nikakva utrka niti natjecanje. Uživajte u tom procesu dok učite i istražujete različite načine dodirivanja sebe, kao i onoga sa čime se dodirujete, bilo da se radi o prstima, dlanu, seksualnim igračkama... Poigrajte se s ritmom, količinom pritiska, brzinom i lubrikantom!

3. Uvedite seksualne igračke

One nisu rezervirane samo za seks u paru, već postoji cijeli svijet seksualnih igračaka namijenjen upravo masturbaciji. Ta vrsta eksperimentiranja može biti i zabavna i poučna, te imajte na umu da postoji čitav spektar igračaka koje su namijenjene specifičnim dijelovima tijela i vrstama masturbacije.

4. Slušajte svoje tijelo

Obratite pažnju na to kako se osjećate, što vam odgovara a što ne. Usredotočite se na svaku senzaciju, doživljaj i signal koji vam tijelo upućuje. Ako vam se nešto ne čini dobro, čak i ako mislite da bi to tako trebalo biti, nipošto to ne morate činiti!