Sprječava li mokrenje nakon seksa neželjenu trudnoću?

Mokrenje nakon seksa uvelike pomaže u ispiranju bakterija iz uretre, što u konačnici može smanjiti rizik od infekcija mokraćnog sustava.

Je li stvarno potrebno?

U nikakvom zakonu ne piše da je to nešto što se mora napraviti, no ako želite minimizirati šansu za upalom mjehura i/ili mokraćnog sustava (a vjerujemo da želite), tada je mokrenje nakon seksa iznimno korisno.
Naime, upala mokraćnog sustava javlja se kada bakterije nađu put do mokraćovoda i kroz uretru doputuju do mokraćnog mjehura. Budući da se vrh uretre i vaginalni otvor nalaze relativno blizu, bakterije mogu dodirom , trljanjem i slično veoma lako doći do uretre. Mokrenje nakon seksa pomaže upravo u ispiranju tih bakterija koje su tijekom spolnog odnosa stigle do uretre.

Što ako nije bio u pitanju penetrativni seks?

Ako nije bilo načina da bakterije doputuju do uretre, onda to nije potrebno! Međutim, ako se radi o oralnom seksu gdje je postojala akcija oralnog kontakta s klitorisom, onda da!

U kojem vremenskom periodu je čim bolje mokriti?

U idealnom slučaju, govorimo o periodu od unutar pola sata nakon seksa. Najbolje je što prije to bolje.

Može li to pomoći u sprječavanju trudnoće?

Mokrenje neće spriječiti trudnoću te ovo nije nikakva vrsta kontracepcijske metode! Tijekom penetrativnog seksa ejakulat se ispušta u vaginalni kanal. Urin se oslobađa iz uretre. To su dva potpuno odvojena sustava i otvora, tako da ispuštanje mokraće iz uretre neće isprati ništa iz vagine.

Što je sa spolno prenosivim bolestima i infekcijama?

Mokrenje nakon seksa može pomoći u ispiranju bakterija koje uzrokuju upalu mokraćnog sustava, ali ne djeluje protiv spolno prenosivih infekcija. Bakterije povezane sa njima ulaze u organizam i djeluju na tijelo na drugačiji način, nevezan uz mokrenje.

Što ako ne možete mokriti?

Možete probati popiti malo više vode, poput pola ili čašu vode odmah nakon seksa.

Što ako se ne pomokrim?

Nije kraj svijeta! To je samo jednostavan način za sprječavanje infekcija mokraćnog sustava, no ne znači da ćete ju dobiti. Radi se samo o zgodnoj praksi koju je dobro usvojiti, no u redu je ako se to koji puta ne dogodi.