Sperma i spermij - koja je razlika?

Često se u govoru događa da se riječima poput sperma, spermij, sjeme značenje mijenja ili se pak misli na isti pojam. Saznaj razliku i nauči!

Što je sperma?

Sperma (ili ejakulat) je tekućina koja se sastoji od muških spolnih stanica, spermija i tekućine iz žlijezda, sjemenih mjehurića i prostate.

Gdje ona nastaje?

Nastanak sperme uključuje podosta veliku produkciju, što znači da se ona stvara na više mjesta: početna točka su testisi koji stvaraju spermije i testosteron. Nakon testisa, pasjemenik, sustav kanalića, spermije vodi iz testisa u sjemenovod, koji spaja pasjemenik i mokraćnu cijev. Simulatano, sjemeni mjehurići (žlijezde iza mjehura koje proizvode sjemenu tekućinu koja je dio sperme) i prostata (žlijezda koja okružuje vrat mjehura i koja proizvodi tekućinu koja je također dio sperme) proizvode tekućine i zajedno sa spermijima spajaju se u spermu.
Kada je sperma napravljena, prolazi kroz mokraćni mjehuri i izlazi kroz penis!

Koja je njena svrha?

Sperma je inače žitka i sluzava tekućina, a upravo njena konzistencija omogućuje spermijima kretanje. Krajnji cilj je dovesti spermije do jajne stanice u svrhu njenog oplođivanja!

Koliko dugo spermiji žive?

Životni vijek spermija ovisi o tome gdje dospije nakon ejakulacije.
Ako spermiji završe u vagini, ondje mogu živjeti i do 5 dana radi plodnog i sigurnog okruženja koje im pruža cervikalna sluz.
Ako se nađu na nekoj hladnoj i suhoj površini, životni vijek im je poprilično kratak. Također, životni vijek skraćuje im i vruća voda!

Izvor: Healthline