Seksualna prisila i kako ju prepoznati

Seksualna trauma može biti rezultat ne samo fizičke prisile ili nasilja. Seksualna prisila jedan je od takvih, a radi se o situaciji kada jedna osoba drugu prisiljava ili ju manipulira kako bi se dogodio seksualni kontakt, čak i kada ta osoba to ne želi.

Seksualna prisila te vrste stoga je jako zbunjujuća. Osoba koja je proživjela seksualnu traumu te vrste možda i neće misliti da je tu bilo riječ o napadu jer je ista u nekom trenu pristala na seks.

Tu se radi o napadu jer pristanka u takvim situacijama nema. Jedini pristanak koji se računa i koji je ispravan je onaj koji se daje iskreno i iz prave i osobne želje, dok je pristanak iznuđen ucjenom, manipulacijom, prisilom ili prijetnjama sve samo ne pristanak!

Što je točno prisila?

Prisilom opisujemo bilo kakav način kontrole ponašanja druge osobe prijetnjama i/ili manipulacijom. U praksi, zamislite situaciju gdje osoba ne želi prihvatiti ne kao odgovor te i dalje pokušava drugu osobu uvjeriti i promijeniti joj mišljenje te ju na bilo koji način uvjeriti na seks*.

*Seks u kontekstu ovog teksta promatramo u svim njegovim mogućim varijantama!

Prisila može biti vrlo direktna, poput: Ako se ne želiš seksati sa mnom, naći ću nekoga tko želi, do suptilnijih formi, poput Hajde prvo popij nešto, opusti se, pa ćemo onda vidjeti.

Česte taktike prisile uključuju izazivanje krivnje, prijetnje, emocionalnu ucjenu, pa čak i nuđenje alkohola i drugih opijata. Samim time, prisila je često oblik verbalnog i emocionalnog pritiska, i nije neobično da osoba koja je žrtva prisile na kraju pristane na seks, najčešće kako bi izbjegla mogućnost eskaliranja u fizičko nasilje ili nastavka emocionalnog maltretiranja.

I da, za prisilu osobe ne moraju nužno biti u vezi, te je ona moguća i u drugim oblicima odnosa.

Kako funkcioniraju pristanak na seks i prisila?

Jednom riječju: nikako.

Pristanak MORA biti dan kada ga osoba želi dati i kad je to iskrena odluka donesena bez ikakvog oblika nasilja, bilo fizičkog ili emocionalnog. Tako da ako osoba da pristanak, ali istovremeno se osjeća obaveznom dati ga, to nije pristanak.

Kako prisila može izgledati?

Kao što smo navele, prisila se može manifestirati u mnogo formi i na mnogo načina. Evo nekih scenarija:

Izravne prijetnje

Ponekad osoba može direktno prijetit drugoj osobi koja se s prvom ne želi seksati. To može biti prijetnja da će povrijediti nekog drugog (Ako se nećeš seksati sa mnom, u redu. Ali tvoj/a prijatelj/ica je dosta pijan/a, sigurno neće reći ne!).

Tu mogu biti i prijetnje o prekidu (Ljudi se u vezi seksaju, tako da ako se nećemo seksati, možda bi trebali prekinuti).

Društveni pritisak

Ponekad, prisila može biti postignuta s uvjeravanjem osobe da ako kaže ne, da nešto nije u redu s njom, poput situacija: Pa prošlo je već 2 tjedna, što nije već vrijeme? ili Što čekaš, pa nije seks ne znam što, bit će okej.

Upamti: seks je uvijek tvoj odabir i tvoja odluka hoćeš li se seksati ili ne. Nitko drugi to ne može i ne smije odlučiti za tebe. Isto tako, što drugi misle, rade, koliko godina imaju i koliko su u vezi nema također nikakve veze s tvojom odlukom.

Emocionalna manipulacija

Ako su dvije osobe u vezi, jedna može pokušati manipulirati drugom putem emocija, te čak i kao prihvate ne, njihov govor tijela govori drugačije (ljute se, uzdišu, rade scene...).

Okrivljavanje

Radi se o čestoj taktici prisile, a kada su u priči i osjećaji, često se baš oni koriste kao bolna točka i prilika za prisilu. Na primjer: Ne mogu vjerovati da se ne želiš seksati za našu godišnjicu. Više me ne voliš kao prije.

Odbijanje osobe

Kada osobe koje vrše prisilu ne dobiju što žele, nije neobično da odguruju drugu osobu od sebe, bilo fizički (ne žele nikakav dodir) ili emocionalno (kompletno ignoriraju drugu osobu).

Inzistiranje na temelju prijašnjeg pristanka

Pristanak na seks jednom ne znači pristanak uvijek, a samim time pristanak ako je dan može biti i povučen!

Prisila u tom kontekstu može zvučati kao: Ali rekao/la si da ćemo se seksati večeras!

Obasipanje komplimentima i darovima

Ponekad prisila nije postignuta samo ružnim riječima - manipulirati je moguće i s pozitivnim afirmacijama poput komplimenata, pohvala i slično, a zauzvrat očekuju seks kao nagradu za njihovu ljubaznost.

Nema pristanka, ali niti odbijanja

Jedini pristanak je kada osoba željno i jasno kaže DA. Sve ostalo, pa čak i kada ne kaže ništa ne smije se smatrati pristankom!

Što učiniti ako te netko pokušava prisiliti na seks?

Ako se osjećaš sigurno to učiniti, najbolji je način direktno i čvrsto reći drugoj osobi kako to ne želiš! Ako se ta situacija i dalje ponavlja, možda je vrijeme da veza završi te razmisli o razgovoru s nekom osobom od povjerenja. Budući da to spada u napad, razmisli želiš li osobu prijaviti, a ako se bojiš za svoje zdravlje obrati se liječniku/ci. Također terapija u ovim slučajevima može puno pomoći i pružiti emocionalnu potporu.

Prvi i najvažniji korak je realiziranje situacije, i kada je stvar sigurna da se radi o prisili, daljnji koraci su na tebi. I najvažnije, nema seksa bez pristanka, i to jasnog i glasnog DA.

Izvor