Seks i stoma

 

Prilagodba i navika na stomu može biti teška na početku, ali ugodan i aktivan život, tako i seks, je i dalje moguć.

Kada zbog različitih razloga nečiji probavni sustav prestane funkcionirati kako bi trebao da drži osobu zdravom i bez boli, nekada je potrebno ukloniti bolesni dio crijeva (ili mokraćnog sustava) te postaviti stomu – otvor i vrećicu na vanjskoj strani tijela koji preuzima ulogu uklanjanja otpadnih tvari (izmet ili mokraća). Stoma je zapravo kraći naziv koji se najčešće koristi umjesto punog naziva kolostom, ileostoma i urostoma. Tri su naziva za tri različite vrste. Kolostoma se najčešće formira na lijevoj donjoj strani abdomena, ispod razine pupka i obično je okruglog ili ovalnog oblika i malo je izbočena iznad razine kože, oko 0,5 do 1cm. Kolostoma se postavlja i drugdje, ovisno o tome koji dio debelog crijeva je odstranjen, kojeg kolostoma mijenja. Ileostoma je stoma koja se postavlja zbog uklanjanja tankog crijeva, a urostoma se najčešće postavlja zbog određenih nefunkcionalnosti mokraćnog mjehura.

 

Potreba za stomu se najčešće razvije kao posljedica ozljede, urođene nepravilnosti, posljedica kroničnih upala ili zatvora, maligna oboljenja ili utjecaj zračenja. Kada zbog toga prestane tijelo moći pravilno izbacivati otpadne tvari koje mora izbaciti, uklanja se bolesni dio (crijeva) i postavlja soma. Ponekada se također uklanja i anus, ovisno o osobi i njihovim zdravstvenim potrebama.

 

Stoma je čvrsto osigurana i diskretna, nije povezana sa živcima i zbog toga doticaj s njome (naravno nakon punog oporavka nakon operacije) ne boli.

Vrećica stome se koristi da skuplja otpadne tvari, odnosno izmet. Ona se pričvrsti za stomu (otvor) iz kojeg izlazi izmet, a vrećica koja skuplja izmet može biti zatvorena ili drenažna. Vrećice se trebaju mijenjati ovisno o potrebama individualne osobe, ali one zatvorene se najčešće mijenjaju jednom do triput dnevno, a drenažne se mogu mijenjati svakih 2 do 3 dana.

Ono što najčešće brine osobe koje su nedavno postavile somu je da drugi osjete mirise njezinog sadržaja, ali moderna oprema za stomu ima filtere s ugljenom, što neutralizira mirise. Većina ljudi zna biti svjesna mirisa jer su svjesni vlastitog tijela, ali osobe blizu neće osjetiti miris.

Uz vrećicu mnoge osobe još koriste i druge stvari da se proces olakša i učini ugodnijim, poput različitih pojaseva i posebnog donjeg rublja (tako i kupaćih kostima!), sprejeva kojima se lakše ukloni lijepilo s kože i određenih dijelova, tvari za neutraliziranje mirisa – ili čak i drugačija oprema ovisno o tome koriste li ipak ispiranje crijeva jednom dnevno umjesto toga da nose vrećicu.

Važno je znati da kada se osoba oporavi od operacije, postojat će period navikavanja i oporavka crijeva gdje će biti nesigurnosti i neugodnosti u vlastitoj koži, ali je važno znati da je povratak u aktivan život, vježbanje, posao, druženje i seks, apsolutno i dalje ovdje za njih.

Većina aktivnosti je i dalje moguća, neke uz više ili manje opreznosti i prilagodbe, ali ispunjen život i dobar seks su i dalje mogućnost.

 

Seks i stoma

Komunikacija i nježnost (na početku doslovna, ali uglavnom emocionalna) je nužna za uspostavljanje dobrog odnosa sa sobom i drugima, tako i dobrog seksa, pogotovo nakon postavljanja some.

Važno je razgovarati s drugom osobom o tome kako se osjećamo u vlastitoj koži, što nam paše a što ne, što želimo. Također trebamo imati kontinuiran i otvoren razgovor o tome što misle, osjećaju i oko čega se brinu: najčešća zabrinutost oko seksa s nekime sa stomom je da ćemo ih povrijediti na neki način. Kao što smo već istakle, tjelesni kontakt tijekom seksa najčešće neće povrijediti ili oštetiti stomu. Važno je pripaziti da je nam stoma ne smeta u određenim pozicijama i isprobati koje pozicije nam zaista najviše odgovaraju, ali sam kontakt ne bi trebao biti problem.

Za neke osobe se seks i potrebe neće uopće promijeniti zbog stome, ali neki mogu imati određene nove izazove. Neki primijete bol i suhoću vagine, što može biti privremeno ili ne, ali to nije izazov rezerviran samo za one sa stomom, a lubrikanti (najbolje bazirano na vodi) su uvijek odlično rješenje. I kada suhoća nije problem, nek se nađe!

Neki se suoče s problemom postignuća ili održavanja erekcije, što može biti povezano sa živcima (doslovnim i tjelesnim, ne onim nervoznima) pa je potrebno pričati s doktorima o rješenjima i pokušajima što najbolje odgovara osobi kao rješenje. Može biti povezano i s nesigurnosti u sebe i to kako nas partner(ica) vidi, kao i s nervozom, pa je to svakako nešto o čemu je potrebno iskreno i otvoreno razgovarati sa sobom i partnerom(icom) te tražiti riječi potvrde da ih i dalje privlačimo, ako je to nešto što će nam pomoći.

Što se tiče analnog seksa, najbolje je prije popričati s doktorom o tome što je najbolje i moguće za osobu. U slučajevima gdje je anus bio uklonjen, analni seks može uzrokovati ozljedu i krvarenje. Zbog toga je dobro izbjegavati analni seks i prvo provjeriti što je najbolje za tvoje tijelo.

 

U seksu se može koristiti i različita posebna odjeća - koja je naravno malena i dovoljno diskretna, ili čak ~senzualna i neće umanjiti iskustvo seksa.

Neki nose određene čvrste marame ili poveze oko dijela tijela kojima zaštite i pričvrste stomu (vrećicu), kratke spavaćice mogu dobro doći, kao i različite gaćice i bokserice s otvorom. Okej, možda ne zvuči previše senzualno ovako napisano, ali kao i s bilo kojim drugim donjim rubljem koje možemo staviti tijekom seksa, i ovo može biti seksi! Možete se igrati s različitom odjećom, materijalima i dezenima, a visoke gaćice ili bokserice, možda s čipkom, ili posebnog nježnog materijala, još i otvorom – vrijede probati za stvaranje ugođaja! Svima, tako i onima sa stomom.

 

Hannah Witton je za Metro UK podijelila svoje savjete za seks za stomom:

Znaj da treba vremena da se ponovno osjećaš sigurnije u vlastitoj koži i da vjeruješ drugima da te i dalje smatraju privlačnima.

Možeš dati ime svojoj stomi, kako bi olakšalo i opustilo razgovor o njoj.

Iznimno spontan seks ostaje u prošlosti jer se sada ipak potrebno učiniti neke praktične stvari prije seksa, odnosno isprazniti vrećicu. Ali to nije toliko velika stvar i spada u istu kategoriju kao i kada bismo otišli do kupatila da se malo osvježimo prije seksa – da operemo zube, popiškimo se i slično.

Da se ne zamaraš s time da lupka i vrti se okolo ta vrećica tijekom seksa, postoje mnoga rješenja. Možeš nabaviti manje vrećice ili zatvore, posebne pojaseve ili marame za osigurati i prekriti stomu (postoje čak i seksi verzije!). Ako ništa drugo, uvijek postoji klasik – gaćice s otvorom. Samo je važno nabaviti one visoke!

Ta odjeća može biti korisna i za oralni seks, kako bi se umanjila mentalna prepreka koji su stvaramo oko toga što je stoma blizu lica naše osobe. Također postoje i kapljice i dodaci koji se dodaju u vrećicu da se maskira miris, ako te to brine.

Što se tiče pozicija, samo je važno isprobati i kao bilo tko drugi i bez stome, biti otvoren(a) za to da pronađeš poziciju koja odgovara tebi i tvojem tijelu.

Zadnji savjet koji bi dala drugima je da pretraže Internet za blogove, videa, Instagram profile i slično, osoba koje su u istoj situaciji. Njoj je od velike pomoći bilo vidjeti ljude sa stomom slične dobi poput nje, koje godinama nakon svojih operacija samo uživaju u vlastitom životu.

 

                                                                                                                              Hannah Witton (izvor) 

Hannah kaže da zna da će joj trebati vremena da počne opet vidjeti tijelo kao svoje, kao i da se osjeća privlačno u vlastitoj koži. Iako je nesigurna, zna da će s vremenom ta nesigurnost popustiti, a u međuvremenu se drži ideje "Fake it til you make it" i objavljuje mnogo fotografija na Instagramu kako bi se uvjerila i samu sebe prevarila da je samopouzdana.

Hannah je podijelila svoju priču znajući da mnogi koji ju čitaju će biti u istoj poziciji kao i ona, s istim potrebama i mislima, ali i znajući da te informacije koriste svima. Možda ćemo jednog dana mi imati stomu, ili ju imao, ili ćemo se seksati s nekime tko ju ima.

 

Seks, naše seksualno iskustvo i užitak su podložni svim mogućim promjenama u našem životu. Od privremenog stresa, preko kroničnih problema i traumi, zdravstvenih stanja, neusklađenosti u obavezama i potrebama, do invaliditeta. To su stanja koja se svakome mogu dogoditi danas ili sutra i mogu oblikovati naš život na novi način. Ništa od toga nas ne čini manje vrijednima za zdrav i dobar seks. Svi smo vrijedni i – ako ga želimo – zaslužujemo dobar seks! Dobar seks koji je naš, nama dobar, mi uživamo u njemu, ma kako god on izgledao i zvučao. Važno je da smo zadovoljni mi i osoba (ili osobe) s kojima se seksamo. Da svi zaista želimo taj seks, osjećamo se sigurno, prihvaćeno i upušteno u trenutak i užitak. Ne moramo nikome pravdati svoj seks, stoga ne moramo niti truditi se oblikovati ga prema tuđim kriterijima.

Stoma je samo još jedan kriterij koji možemo imati za oblikovanje svojeg seksualnog života. I on može biti senzualan, intenzivan, bogat i kakav god želimo da bude. Glavno je da bude naš!