Seks prije papa-testa: da ili ne?

Ponovimo znanje: papa-test označava bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice a svrha mu je rano otkrivanje raka grlića maternice i detektiranje bilo kakvih neobičnih promjena koje mu prethode. Test je bezbolan i brz, a izvodi ga ginekolog/inja pomoću štapića nalik onom za čišćenje ušiju.

E sad, postavlja se pitanje što sa seksom i je li se poželjno prije papa-testa upuštati u seksualne odnose?

Odgovor je ne, i to preporuka je apstinirati od seksa dva dana prije pregleda. Isto tako, prije uzimanja brisa potrebno je suzdržavati se od korištenja bilo kakvih proizvoda na ili u vagini koji bi mogli utjecati na rezultat testa.

Logika je ta da se seksom u vaginu mogu unijeti bakterije i kojekakve druge tvari koje bi mogle utjecati na točnost nalaza. To uključuje, osim penisa i penetraciju prstima, seksualnim igračkama, lizanja, trljanja i slično - čak i ako se nosi kondom.

Također, to se odnosi i na lubrikante, vaginalne kreme i gelove, spermicide i doucheve. Drugim riječima, preporuka je doslovce dva dana apstinirati od bilo kakvog oblika seksa!

A koliko je potrebno čekati nakon testa? Taj dio je posve individualan. Neke osobe znaju iskusiti smetnje nakon testa u vidu iritiranosti, pa je mudro pričekati dok ta neugodna senzacija ne prođe, ali ako vam je osjećaj posve normalan, tada možete krenuti odmah u akciju.

Ako primijetite krvarenje ili vam je neobičan osjećaj ili bol, uvijek se možete obratiti ginekologu/inji za savjet.

 

Izvor