Samopouzdanje u seksu

Seksualno samopouzdanje usko je povezano s dobrim osjećajem u vlastitom tijelu, ali i u odnosu sa partnerom/icom u seksualnim, ali i neseksualnim aktivnostima. Kod seksa, ono se očitava u tome kako nastupamo, kako se ponašamo i općenito kakav vibe odašiljemo i kako nas drugi percipiraju. 

Ne postoji recept ili glavni krivac za manjak seksualnog samopouzdanja, no postoje stvari koje možemo popraviti i na kojima možemo poraditi kako bi ono došlo do izražaja.


Nema mjesta grižnji savjesti!

Kada je seks u pitanju, često si znamo radi vlastitih nesigurnosti ograničiti uživanje, ili pak misliti da je najbitnije da partner/ica uživa, dok smo mi sekundarni. Iako je lijepo brinuti o užitku druge osobe, kako bi svima bilo lijepo ne smijemo zaboraviti na vlastiti užitak. Važno je slušati druge, ali isto tako važno je i slušati sebe, i znati se opustiti i prepustiti bez grižnje savjesti!

Znaj što želiš!

Ima nešto neodoljivo i privlačno u tome kada osoba zna što želi. Tako je i u seksu! Kad promislimo, logično je - osoba koja točno zna što joj paše i što želi, lakše će postići orgazam i uživati u seksu od osobe koja još uvijek ne zna.
Kako otkriti što želiš? Otkrivaj! Probaj nove stvari, ako ti se svide, znat ćeš što želiš i što ti je lijepo i ugodno, a ako ti se ipak ne svide, opet dobro jer ćeš znati što ne želiš i što ti ne paše.

Zaboravi na nedostatke!

A kad kažemo nedostatke, mislimo na one koje sam/a vidiš. Recimo, imaš celulit, i to ti se kod tebe ne sviđa i ne osjećaš se seksi. Osim što je celulit posve normalan, damo se kladiti da će za vrijeme seksa tvoj partner/ica najmanje pažnje posvećivati tomu. Drugim riječima, oslobodi se vlastitih loših percepcija sebe, i uživaj u svome tijelu, jer sve te mane koje vidiš na sebi, drugi ih najvjerojatnije ne zamjećuju, niti ne doživljavaju kao mane!

Strahu kaži bok!

Shvaćamo da je teško ogoliti se pred nekime i upustiti se u seksualne odnose, pogotovo u samim počecima, no strah i seks međusobno se ne vole. Štoviše, strah će najčešće zakočiti mnogo stvari. Opustite se jer nema straha!

Ulogama nema mjesta!

Osim ako se radi o nekom role playu, one tipične uloge muškarca kao inicijatora i žene kao pasivne možete zaboraviti! Taj zastarjeli kalup je upravo to - zastario, a tko će inicirati seks ovisi isključivo od osobe do osobe. Neki vole biti inicijatori, neki pak uživaju u tome da budu zavedeni, no najbolje je poigravati se između obje uloge i uživati!

 

Izvor: Libido