Rijetka, ali stvarna: seksomnija

Ovaj nimalo zabavan poremećaj sna znan kao seksomnija ili seks tijekom spavanja poseban je tip parasomnije.

Parasomnija je naziv za smetnju spavanja koja se manifestira neuobičajenim fiziološkim radnjama ili ponašanjem tijekom spavanja, npr. pričanjem, noćnim morama, mokrenjem i slično. U slučaju seksomnije radi se o izvođenju seksualnih radnji dok osoba spava.

Kao i s drugim parasomnijama, uključujući i mjesečarenje, osoba koja pati od ovog poremećaja može se činiti potpuno budna i svjesna svojih akcija - dok masturbira, potiče na seksualni odnos ili pak seksualno napada drugu osobu dok je u ovom stadiju - no zapravo čvrsto spava.

Simptomi

Seksomnija nije isto što i seksualni snovi!

Seksualni snovi uopće nisu neuobičajena pojava, dok je seksomnija dosta rijetka ali opće prihvaćena medicinska dijagnoza. Ona je drugačija od seksualnog sna, jer se radi o pravom fizičkom seksualnom ponašanju dok osoba spava.

Problem koji se javlja kod seksomnije je taj da osoba koja pati od tog poremećaja često svojih radnji nije svjesna dok joj se na njih ne ukaže.

Neka od čestih ponašanja prilikom seksomnije su poticanje partnera/ice na predigru, oponašanje seksualnih radnji, masturbacija, spontani orgazam – sve naravno dok osoba spava i nije svjesna svog ponašanja niti ga se nakon buđenja sjeća.

Što ju uzrokuje?

Iako liječnici nisu točno sigurni u to što ju uzrokuje, ono što istraživanja do sada pokazuju su određene stvari koje mogu pospješiti njeno pojavljivanje, a to su manjak sna, pojačan stres, anksioznost, umor, određeni lijekovi, alkohol, određene droge i slično. No, postoje i neke od dijagnoza koje mogu biti okidači za seksomniju, poput opstruktivne apneje, epilepsije, migrene, mjesečarenje i slično.

Za točnu dijagnozu potreban je pregled liječnika, a praksa pokazuje da se seksomnija često uspješno liječi tretiranjem postojećih dijagnoza koje su često vezane uz neregularan san, a koje su na nju utjecale, ili pak lijekovima!

I da, nije zarazna :)

 

Izvor