Razlika bakterijske vaginoze i gljivične infekcije

 

Bakterijska vaginoza i gljivična infekcija spadaju u česte vrste vaginitisa. Zajedničko im je to da tipično nisu znak za uzbunu i često se manifestiraju s jako sličnim simptomima.

Međutim, liječenje i tretman razlikuju se - dok se obične gljivične infekcije mogu tretirati s različitim bezreceptnim lijekovima, kremicama i vaginaletama, za bakterijsku vaginozu potreban je lijek koji može propisati liječnik/ca.

Savjeti za identifikaciju

Oba stanja uzrokuju neuobičajen vaginalni iscjedak! Kod gljivične infekcije radi se o gustom, bijelom iscjetku bez mirisa, dok je iscjedak kod bakterijske vaginoze.

Bakterijska vaginoza:

- neugodan miris koji je izraženiji nakon seksa ili tijekom menstruacije

- vodenast iscjedak, žute, sivkaste ili zelene boje, neugodnog mirisa

- vaginalni svrbež

- pečenje tijekom mokrenja

Gljivična infekcija:

- gusti, bijeli, sirasti iscjedak bez mirisa

- crvenilo i oteknuće oko vaginalnog otvora

- bol, nadraženost i svrbež vulve

- pečenje tijekom mokrenja i seksa

Što ih uzrokuje?

Najjednostavnije rečeno, gljivičnu infekciju uzrokuju gljivice, a vaginozu bakterije.

Bakterijska vaginoza: promjene u vaginalnom pH mogu biti uzročnik bakterijske vaginoze, odnosno, promjene u pH mogu uzrokovati abnormalno razmnožavanje bakterija (najčešće Gardnerelle vaginalis) koje su već prisutne u vagini

Promjene u pH mogu se dogoditi radi:

- hormonalnih promjena, poput menstruacije

- douchinga i ostalih agresivnih metoda higijene

- penetrativnog seksa

Gljivična infekcija: najčešći uzročnik je pretjerano razmnožavanje gljivice Candide.

To se može dogoditi radi:

- povišenog šećera u krvi

- antibiotika

- hormonalne kontracepcije

- hormonalne terapije

Kada posjetiti liječnika/cu?

Ako sumnjaš na baterijsku vaginozu ili prvi put imaš gljivičnu infekciju i ne znaš kako ju tretirati, savjetujemo da potražiš pomoć liječnika/ce.

Također to savjetujemo ako su prisutni ozbiljniji simptomi, poput situacije da ijedno od ova dva stanja nakon terapije ne prolazi; ako imaš iritacije poput pucanja kože ili krvarenja; ako se infekcije stalno vraćaju.

Liječenje

Bakterijska vaginoza: budući da se radi o bakterijskoj infekciji, najčešći tretman su antibiotici propisani od strane liječnika/ce.

Gljivična infekcija: za tretiranje gljivične infekcije mogu se nabaviti krene i/ili vaginalete koje su dostupne u ljekarnama bez recepta

U oba slučaja, dok liječenje traje, izbjegavaj korištenje tampona, menstrualnih čašica i seksualnih igrački i penetrativni seks!

 

Ako se ne tretiraju, obje infekcije mogu dovesti do neželjenih komplikacije te je dosta bitno reagirati na vrijeme kako se to ne bi dogodilo! Kao preventivne mjere pripazi da se nakon mokrenja brišeš od naprijed prema nazad (prema anusu), koristi pamučno donje rublje, izbjegavaj vlažno donje rublje i ako je moguće čim prije ga promjeni, izbjegavaj douching  te sapune i gelove s mirisima i iritansima!

 

Izvor