Pull out metoda - je li pouzdana i zašto baš i ne?

 

Prekinuti snošaj, vađenje penisa, vađenje na vrijeme, pull out metoda… Sve ovo su nazivi za jedan od načina sprječavanja neželjene trudnoće. Naime, radi se o spolnom odnosu koji nije zaštićen niti jednim oblikom, a bazira se na pravovremenom vađenju penisa iz vagine kako unutar nje ne bi došlo do ejakulacije i oplođivanja jajne stanice, pa posljedično i trudnoće.

Ova metoda često se koristi među mladima, no ona je ujedno i najčešći razlog neplaniranih trudnoća.

 

Zbog čega nije baš pouzdana?

Neka istraživanja pokazuju kako je uspješnost ove metode između 70 i 90 %, što je zapravo veliki raspon varijacije i sami postoci ju prikazuju kao i ne baš pouzdanu.

No ono što ju čini podosta nepouzdanom je sama činjenica da s njom uvijek postoji mogućnost da ejakulat (barem dio) ostane unutar rodnice. Pri spolnom odnosu curenje iz penisa čak i prije ejakuliranja gotovo se niti ne može osjetiti, a ta tekućina sadrži spermije koji mogu dovesti kasnije do oplođivanja. Drugim riječima, mora postojati snažna kontrola nad ejakulacijom, što nije uvijek moguće.

Još jedan razlog koji ju baš ne crta u najljepšem svjetlu u kontekstu zaštite jest da ona ne pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

 

Kako ju prakticirati na sigurniji način?

Što se tiče trudnoće, pull out metodu najbolje je kombinirati s još nekim od metoda kontracepcije, poput pilula i kondoma. Uz kombinaciju pull out metode i kondoma, u visokoj mjeri ste zaštićeni od spolno prenosivih bolesti, a i umanjujete šansu od neplanirane trudnoće gotovo pa u potpunosti.

Izvor: Spolnozdravlje