Pričajmo o znakovima zdrave veze!

Često se piše (a i mi smo) o znakovima koji mogu ukazivati na lošu, zlostavljačku i emocionalno nestabilnu vezu. No svakako treba pričati i o onima koji ukazuju na dobru, stabilnu i zdravu vezu!

#1 Nema nametanja krivnje ili bespotrebnih svađi!

Jedan od prvih znakova zdrave veze je odnos u kojem nema emocionalne ucjene ili nametanja krivice za stvari za koje jednostavno nismo i ne možemo biti krivi/e. Također, svađe su ponekad potrebne i zdrave ako je rezultat njih razumijevanje, kvalitetan razgovor i naposlijetku bolji odnos i razrješenje problema. One su drugim riječima vrlo uobičajene, ali ona ima smisla jedino ako za njih postoji čvrst razlog! Bespotrebne svađe su upravo to - bespotrebne.

#2 Uvijek postoji vrijeme za partnera/icu!

Vrlo je lako zapasti u vrtlog raznih životnih obaveza - od posla, fakulteta, kućanstva... U zdravoj vezi partneri/ce će uvijek pronaći vremena jedno za drugo, no ipak razumjeti ako se u datom trenutku nešto veoma važno događa te će drugoj osobi dati prostor i podršku!

#3 Komunikacija, slušanje i davanje savjeta stalno su prisutni!

Komunikacija je temelj svakog zdravog odnosa, i neizbježna je u njegovom održavanju! Otvorenom i iskrenom komunikacijom postiže se bolje shvaćanje i razumijevanje kako druge osobe, tako i sebe, te se kroz otvorenu komunikaciju gradi čvrst i stabilan odnos!

#4 Ego? Tko je to, što je to?

U zdravoj vezi nema mjesta egu! Kada se dogodi neka svađa, konflikt ili nesporazum, u zdravoj vezi nema mjesta egu i principima samo zato da bi jedna osoba bila u pravu ili 'pobjedila'. Konflikt je potrebno riješiti mirno - otvorenim i iskrenim razgovorom, bez nametanja vlastitih ideja i principa samo zato jer mislimo da smo u pravu i moramo to biti pod svaku cijenu.

#5 Riječi odgovaraju djelima!

Ovo možemo vrlo lako dočarati: ako osoba kaže slušam te, dosita aktivno sluša i prisutna je u razgovoru; ako kaže ovdje sam za tebe, onda je doista tu za pomoć i razumijevanje u dobrim i lošim trenucima; ako osoba kaže bilo čemu ne, onda se to ne poštuje i znaju se jasne granice pristanka!

 

Nadamo se da su svi vaši odnosi obojani zelenim zastavicama i da u njima vlada razumijevanje, poštenje, otvorenost i iskrenost! Samo takvi su i vrijedni, zar ne?