Pričajmo o prostatitisu!

Često razgovori o prostati i s njom povezanim problemima ostaju unutar doktorske ordinacije (ili se pak o njima uopće ne priča), no problemi s prostatom su veoma česti, i to posebice u životnoj dobi iznad 50 godina. No neke od situacija s prostatom mogu se pojaviti neovisno o dobi, poput prostatitisa.

Inače, prostata je mala spolna žlijezda koji imaju isključivo osobe s penisom, a nalazi se neposredno ispod mokraćnog mjehura (tj. okružuje gornji dio mokraćne cijevi). Jedna od njenih uloga je između ostalog i ta što proizvodi gustu, bijelu tekućinu koja se miješa sa spermijima, a zajedno tvore spermu.

Prostatitis je stanje upale prostate gdje ona postaje otečena, a ako se ne tretira, upala se može proširiti i na područje okolo same prostate.

Postoji nekoliko vrsta prostatitisa:

kronični - koji je ujedno i najčešći tip
akutni - najčešće uzrokovan bakterijskom infekcijom
asimptomatični - u kojem se simptomi ne manifestiraju

Koji su simptomi?

Simptomi variraju, ovisno radi li se o kroničnom ili akutnom obliku.

Ako se radi o akutnom obliku, popratni simptomi mogu biti vrućica i groznica, neugodan miris urina, bol i teškoće pri mokrenju, bol u zdjelici, genitalijama i/ili donjem djelu leđa te bol prije ejakulacije.

Kronični prostatitis prate slični simptomi samo u blažem obliku, dok se kod asimptomatičnog prostatitisa, kao što ime sugerira, simptomi ne manifestiraju, ali se upala može vidjeti na običnom rutinskom pregledu. Stoga su redovne liječničke kontrole jako važne!

Što uzrokuje prostatitis?

Što se tiče bakterijske upale prostate, krivac je najčešće bakterija Escherichia coli, ali neke spolno prenosive bolesti poput gonoreje i klamidije također mogu uzrokovati prostatitis. Stoga, prakticiranje nezaštićenih spolnih odnosa također može biti faktor rizika!

Uzrok može biti i ozljeda prostate te određeni poremećaji u živčanom ili imunološkom sustavu. Ovo su samo neki od primjera, no u većini slučajeva uzrok je nepoznat.

Kako se dijagnosticira i liječi?

Prostatitis se najčešće liječi lijekovima kao što su lijekovi protiv bolova i alfa-blokatori koji opuštaju mišiće, a dijagnosticira ga liječnik kroz običan pregled ili pak pregled prostate. Stoga je jako važno ići redovno na preglede i odmah se obratiti liječniku ako uočite neke nepravilnosti ili neobične promjene u svakodnevnoj rutini! Također, jedna od najboljih zaštita općenito je prakticiranje zaštićenih odnosa!

 

Izvor