Pričajmo o mirisu vagine

Svaka vagina, pa i ona posve zdrava, ima specifičan miris. Postoje zdravstvene situacije koje uzrokuju da taj miris bude jak i neugodan, o čemu ćemo također govoriti u nastavku teksta, ali ako govorimo općenito, ne postoji vagina koja nema nikakav miris.

Jednostavno rečeno, sve vagine proizvode mirise, koji su direktan odraz vašeg zdravlja i načina života. Uopće nije neobično da on postane jači ili drugačiji nakon seksa, tjelovježbe, prije ili poslije menstruacije i slično, no sve to je posve prirodna stvar - stoga nemoj nasjedati na priče o ispiranju vagine ili pak intimnu higijenu održavati sa kojekakvim parfemiziranim gelovima i losionima jer osim što je nepotrebno, može narušiti prirodno zdravlje vagine.

Što uzrokuje vaginalni miris?

Vaginalni miris najčešće ovisi o pH razini same vagine, u kojoj se nalaze različite vrste dobrih bakterija - ono što često možete na televiziji ili pak u ljekarni čuti kao izraz vaginalna flora. Te bakterije žive u vagini i održavaju odgovarajuću razinu pH što je okruženje koje sprječava infekcije i razmnožavanje loših bakterija.

Mnogi vaginalni mirisi signaliziraju kratkotrajne promjene u pH razini i nisu razlog za brigu, kao što su:

- blago kiselkasti, što može biti znak da je pH razina vaše vaginalne flore malo kiselija nego što je to uobičajeno. Ovaj miris je povezan s dobrim bakterijama u vašoj vagini, laktobacilima. Neki će ga opisati sličnim mirisu kvasca
- blago slatkast ili gorko-sladak miris također može biti znak da se vaša razina pH promijenila
- blago metalni miris karakterističan je za period menstruacije
- miris amonijaka može biti znak da na vašim genitalijama (vulvi) ima ostataka urina ili pak da ste dehidrirali
- miris sličan mirisu tijela može biti znak da ste pod stresom i da vaše žlijezde znojnice rade pojačano.

Sve su to uobičajeni mirisi koji se često mijenjaju sami od sebe, isto tako oni mogu biti povezani s hormonalnim promjenama ili čak prehranom.

A onaj neugodan?

Blag miris je posve normalna stvar, no ako osjetiš neugodan i jak miris, pogotovo ako isti traje nekoliko dana i vonja na ribu, tada to može biti simptom zdravstvenog problema koji je potrebno riješiti. On je primarno uzrokovan neravnotežom pH u samoj vagini, što vodi do infekcija i upala, a najčešća je vaginitis.

Neki od razloga neugodnog mirisa vagine mogu biti:

- bakterijska vaginoza, infekcija uzrokovana neravnotežom u vaginalnoj flori. Čest simptom je jak miris koji podsjeća na ribu, i to pogotovo nakon seksa. Uz to, čest pratilac je i sivi ili sivkasto bijeli iscjedak
- trihomonijaza: spolno prenosiva infekcija koja također može uzrokovati miris nalik ribljem ili pak na plijesan. Još jedan uobičajeni simptom je zelenkasto-žuti iscjedak.

Što je najbolje učiniti?

Ono što možete i trebate raditi je koristiti zaštitu pri seksu i prakticirati dobru higijenu.

U pogledu higijene, potrebno je redovito pranje genitalija blagim sapunom bez mirisa i toplom vodom, te redovno mijenjanje čistog i pamučnog donjeg rublja. Pripazite na dovoljan dnevni unos vode. Također, koristite kondome/dentalne brane kako biste smanjili rizik od spolno prenosivih infekcija (SPI) i drugih infekcija
U slučaju da miris ne prolazi, tada je potrebno obratiti se liječniku/ci kako bi sugerirali antibiotsku terapiju.

 

Izvor