Pričajmo o gonoreji

Gonoreja je jedna od spolno prenosivih infekcija, a uzrokuje ju bakterija Neisseria gonorrhoeae, koja voli obitavati u toplim i vlažnim mjestima na tijelu kao što su uretra, oči, grlo, vagina, anus...

Gonoreja se prenosi putem nezaštićenog oralnog, analnog ili vaginalnog seksa (pod nezaštićenim mislimo na seks bez barijerne metode zaštite, odnosno kondoma).

Koji su simptomi gonoreje?

Simptomi se obično pojavljuju u periodu od 2 do 14 dana nakon zaraze, no neke osobe, iako zaražene, nikada ne razviju neke vidljive simptome (te unatoč tomu i dalje mogu prenositi infekciju!).

Kod osoba s penisom simptomi se pojavljuju obično oko tjedan dana nakon zaraze, a prvi i najčešći je osjećaj pečenja pri mokrenju. Ostali simptomi mogu uključivati učestalu potrebu za mokrenjem, iscjedak iz penisa (žuti, bijeli ili zelenskasti), otečenost ili crvenilo glavića, otečeni ili bolni testisi i učestala bol u grlu.

Kod osoba s vaginom, gonoreja se može uvelike činiti kao obična gljivična infekcija, a simptomi mogu biti iscjedak iz vagine (vodenast, bijel ili zelenkast), osjećaj pečenja pri mokrenju, učestala potreba za mokrenjem, obilnije menstruacije ili spotting, bol tijekom seksa, oštra bol u abdomenu, vrućica te bol u grlu.

Kako se gonoreja dijagnosticira?

Gonoreja se može dijagnosticirati na nekoliko načina. Jedan je uzimanjem brisa sa nekog od simptomatskih mjesta (penis, vagina, rektum ili grlo). Ako liječnik/ca sumnja da postoji gonoreja u krvi, metoda utvrđivanja može biti i nalaz krvi.

Kako se gonoreja tretira/liječi?

Antibiotici predstavljaju uspješnu metodu liječenja gonoreje, koje propisuje liječnik/ca. Ono što je izuzetno važno je pravovremeno reagirati kako bi liječenje antibioticima bilo uspješno i kako se ne bi razvile dugotrajne komplikacije!

Kako ju prevenirati, kako se zaštititi?

Kao i kod svih spolnih bolesti, najsigurnija metoda protiv zaraze je apstinencija :D

Druga najsigurnija, a koju jako preporučamo i najpouzdanija je te vrste u zaštiti od spolno prenosivih bolesti je barijerna metoda zaštite - kondom!

Isto tako, jako je važno održavati otvorenu komunikaciju sa seksualnim partnerima/cama i redovito se testirati (ako za to postoji potreba). Ako netko od vas (ti i li partner/ica) pokazujete neke od simptoma, sačekajte sa seksom dok ne budete sigurni o čemu se radi i oboje se testirajte! Također, važna je i otvorena komunikacija s liječnicima/ama kako bi vam mogli pružiti odgovarajući tretman.

Znamo da zadnje o čemu želite čitati je još neka od bolesti i da su vam testiranja sigurno zadnje što želite, no važno je pričati o spolno prenosivim bolestima i infekcijama kako biste uvijek bili/e što zaštićeniji/e i kako biste imali/e prave informacije. Gonoreja je u velikoj većini slučajeva potpuno izlječiva, i važno je reagirati na vrijeme, ili, ako sumnjaš na zarazu, obavezno se testiraj kako bi sačuvalo/la i svoje i tuđe zdravlje!

Izvor