Pričajmo o genitalnoj pedikulozi

Danas pričamo o pedikulozi ili stidnim ušima, vrsti infestacije parazitom Pthirus pubis (totalno nepotrebnog epiteta)!

Pričajmo o tome kako se prenosi i što je najvažnije, kako se zaštititi i riješiti malih napasti!

Što je točno pedikuloza?

Pedikuloza je općenit naziv za infestaciju ušima bilo kojeg područja ljudskog tijela koje je prekriveno dlakama. Najčešće su to područje kose i genitalija, a mi ćemo danas pričati upravo o genitalnom području.

Pthirus pubis, ili stidna uš, parazit je koji se hrani krvlju, i za razliku od nekih drugih vrsta uši, ne mogu skakati. Budući da se hrane krvlju, uzrokuju intenzivan svrab u tom području.

Kako se prenosi?

Generalno govoreći, budući da se radi o infestaciji genitalnog područja, one se najčešće prenose spolnim kontaktom, odnosno kontaktom s genitalijama.

Također, iako manje vjerojatno, ali mogu se prenijeti preko ručnika, deka ili odjeće, ovisno o tome koliko je vremena prošlo od kontakta (drugim riječima, bez ljudske krvi one mogu preživjeti maksimalno dva dana).

Koji su simptomi?

Najočitiji simptom je snažan svrbež u području genitalija, pogotovo u predjelu koje je najviše dlakavo, a svrbež se javlja kao posljedica reakcije kože na slinu koje stidne uši ispuštaju. Uz svrab, može se pojaviti i malo povišena temperatura, letargičnost i iritabilnost. Kao posljedica svrbljenja mogu se pojaviti i rane ili pak infekcija!

Također, jedan od vidljivih znakova infestacije su maleni insekti sivo-bijele boje ili pak malene žute ili bijele grudice, što su njihova jajašca.

Jesu li opasne?

U većini slučajeva nisu opasne po zdravlje, već neugodne pogotovo radi svrbeža. Međutim, ako ih se ne tretira, može doći do alergijskih reakcija ali i do slabljenja kožne barijere u području genitalija radi oštećenja na koži.

Kako se liječiti?

Obično se pedikuloza tretira posebnim šamponima i preparatima koji ubijaju uši.
Nakon dijagnoze slijedi tretiranje uši, a dobra je praksa posteljinu i ručnike oprati na visokoj temperaturi!

Kako se zaštititi?

Prije svega, ako primijetiš neke od simptoma koji bi mogli upućivati da ih ti nosiš, suzdrži se od seksa kako ne bi svom partneru ili partnerici prenio/la uši, dobro pregledaj genitalije, a ako i dalje sumnjaš, zakaži posjet liječniku/ci. Također, ako misliš da si ih nekome prenio/la, obavijesti ih kako bi i oni mogli pripaziti na potencijalnu infestaciju.

Također, izbjegavaj dijeljenje odjeće, posteljine i slično, a seks nek bude na pauzi dok liječenje ne bude skroz uspješno i završeno!

 

Izvor