Predigra - što je i čemu služi

Kada se priča o seksu, na predigru se često zaboravi! Tom neopjevanom heroju odlučile smo posvetiti ovaj tekst jer smatramo da je važno pričati o svim aspektima seksa i intimnosti!

Predigru najlakše možemo opisati na sljedeći način – to je vrsta seksualne aktivnosti koja prethodi samom seksualnom činu. Na nju možemo gledati kao na prijelaznu fazu između ideje ili prijedloga intimnosti i samog seksa, te nam ona pruža mentalnu, emocionalnu i fizičku pripremu.

Predigra je zapravo super stvar – u tom periodu gradi se jedna pozitivna atmosfera, a istovremeno događa se porast napetosti i iščekivanja seksa. Tada je jako važno osjećati se sigurno i opušteno, a manje stresa i negativne napetosti znači više užitka i zabave!

Postoje li kod predigre pravila?

Jedino pravilo kod predigre je da mora postojati pristanak sa svih strana.

Također, nema pravila što čini predigru: za nekoga to može biti fina večera, za nekoga sekstanje, a za nekoga senzualna masaža. Treba imati na umu da smo svi vrlo različiti te imamo drugačije koncepcije intime i seksualnosti, proizlazimo iz različitih kulturnih pozadina i tradicija i različite stvari nam predstavljaju užitak. Stoga, kod predigre nema točnog i netočnog, jedino bitno je već spomenuto: pristanak! Upravo zato na predigru možemo gledati i kao na jedan zabavan način upoznavanja partnera/ice!

Još jedna važna stvar za upamtiti je da predigra ne mora uvijek voditi ka seksu, niti je ona garancija seksa. Da, implicira ga i da, najčešće mu prethodi, no ponekad se iz mnogo razloga seks ne dogodi - i to je posve u redu. Prisila nikada nije okej, a posebice ne u seksu!

Funkcije predigre

Iz fiziološkog kuta, predigra signalizira želju za seksom, što najčešće podiže raspoloženje i priprema tijelo za snošaj. To uzbuđenje uzrokuje razne fizičke podražaje u tijelu:

  • povećavaju se otkucaji srca i krvni tlak
  • krv nadire u genitalije
  • vagina se lubricira, a kod penisa dolazi do pre-ejakulata
  • vaginalne stijenke postaju napetije
  • testisi se blago podižu
  • bradavice postaju tvrde
  • ubrzava se dah

Sve te fizičke promjene imaju za svrhu pripremiti tijelo na seks i to na način da bude popraćen užitkom.

Fizička predigra uključuje ne samo erogene zone već i općenit fizički kontakt, ali također predigra ona i svoju emocionalnu stranu. Seks bez mentalne i emocionalne opuštenosti možda i neće biti toliki užitak, stoga predigra igra važnu ulogu u isključivanju stresa i otpuštanju napetosti.

Koja je svrha predigre?

Sve dok to ne krši nikakve zakone i nije opasno za tebe ili nekog drugog, predigra ima upravo tu svrhu otkrivanja, istraživanja i užitka, i treba biti zabavna, a ne opterećenje! Način na koji ćeš ti pristupiti predigri je potpuno na tebi, i ako je svima uključenima lijepo, zabavno i postoji pristanak, nema razloga zašto se ne upustiti! Ponavljamo, svi smo različiti, i svi imamo različit doživljaj užitka, tako da je predigra idealno vrijeme za međusobno upoznavanje, istraživanje svojih i tuđih granica, eksperimentiranje, probavanje novih stvari (u predigri se možete pozabaviti i raznim igračkama i pomagalima!).

Također, onaj e super za postavljanje granica i pravila! Predigrom često postaje jasnije u čemu netko uživa a što postaje off limits tako da kasnije ne bude zabune. Ovo je idealno vrijeme i za dogovor oko metode kontracepcije.

Izvor