Povezanost menstrualnog ciklusa i respiratornih problema

 

U vrijeme pandemije, svaki put kada poduzmemo onaj značajan pothvat brojnih stepenica ili kasnimo negdje pa ubrzamo korak, onaj trenutak otežanog disanja ili nemogućnost dohvata dovoljno zraka mnoge od nas zabrine.

Kratak dah je jedan od glavnih simptoma bolesti COVID-19, a mnogi koji su ju preboljeli se nose s posljedicom kratkog daha mjesecima nakon oboljenja.

Kratak dah je prije ovog virusa bio najčešće povezan s astmom, dugoročnom bolesti pluća zbog koje disanje postane otežano, zahtijeva češće udahe, a nekima je potrebna i medicinska podrška različitim lijekovima kako bi se upale umanjile i omogućilo slobodnije te ugodnije kretanje i aktivnost osobe.

Čak preko 9% odraslih osoba koje su rođene s vaginom se nosi s astmom, a tijekom posljednjih nekoliko godina sve bolje razumijemo koju ulogu njihova hormonalna slika ima u manifestaciji simptoma i tegoba.

Novo prepoznata vrsta astme koja se naziva perimenstrualna astma je prepoznata kod velikog broja osoba s astmom i menstrualnim ciklusom, između 19 i 40%. Taj postotak varira zbog toga što su različite razine prisutnosti PMA prepoznate u različitim istraživanjima, ali u svima je taj postotak bio značajan.

Osnovna spoznaja koja je ključna za naše razmatranje tog kratkog daha u kontekstu menstrualnog ciklusa, je ta da je prepoznata prisutnost pojačanih problema ili čak alergijskih reakcija kod osoba tijekom perioda ovulacije. Nekada se ono produžilo i u prve dane menstrualnog ciklusa, ali se zaključak izveo da povišene razine estrogena tijekom ovulacije su te koje vjerojatno igraju značajnu ulogu u otežanju problema s disanjem i tvore perimenstrualnu astmu.

Naši hormoni i fluktuacije njih svakako utječu na naše tijelo, imunitet, osjetljivost i upalne procese – neke osobe ovisno o danu u menstrualnom ciklusu preferiraju užu odjeću i zagrljaje, dok druge dane nježan dodir ima oštar trag na koži.

Istraživanja su pokazala da i upale (barem svakako na razini kože) budu jače tijekom ovulacije, primjerice ako se porežemo: crvenilo i oteknuće će biti veće nego bi bilo izvan okvira ovulacije.

Mnogi odrasli koji žive s respiratornim problemima, astmom i drugim stanjima, jednostavno nisu upoznati s konceptom utjecaja hormona na respiratorno zdravlje, ali ta svjesnost i prepoznavanje tog obrasca u vlastitom tijelu i zdravlju je ključno za pomoć i podršku svome zdravlju.

Primjerice, tako se pokazalo u jednom istraživanju da period menstruacije potiče reaktivnost sluznice nosa – što znači da možda češće trebaš ispuhati nos tijekom menstruacije nego u drugim periodima menstrualnog ciklusa.

Neke studije su pokazale da kontroliranje razine estrogena, najčešće hormonalnom kontracepcijom, može imati blagotvorne učinke na respiratorne probleme i pogotovo su olakšavajuće za one s težim kroničnim problemima.

Sada tijekom pandemije, mnogi obraćaju više pozornost kvaliteti svojeg disanja nego prije te potencijalno uočavaju obrazac da dišu manje ugodno tijekom određenih perioda u menstrualnom ciklusu. A neki koji su preboljeli COVID-19 te se i dalje bore s posljedicom kratkog daha, neki od njih primjećuju pogoršanja i olakšanja i njihovu vrtnju u krug ovisno o menstrualnom ciklusu.

Važno je obratiti se liječniku i testirati kada sumnjamo na zaraženost COVIDOM-19, kao i znati prepoznati što je još potencijalan uzrok tih varijacija u respiratornom zdravlju.

Ovi respiratorni problemi povezani s hormonima menstrualnog ciklusa su češći kod neredovitih menstrualnih ciklusa. Što ima smisla, neuravnotežene promjene u hormonalnoj slici dovode do neuravnoteženog menstrualnog ciklusa, a hormonalne promjene utječu na respiratorne probleme. Ako su te promjene neuravnotežene, odnosno neki hormoni imaju jači utjecaj od drugih, ima smisla da imaju i jači utjecaj na respiratorne probleme.

Uravnoteženje hormonalne slike je općenito dobro za naše cjelokupno zdravlje, zaštitu imuniteta, održavanje energije, dobrog spavanja i ugodnog osjećaja u vlastitoj koži.

Prve mjere utjecaja na hormonalnu sliku leže u našim navikama: uravnotežena i prilagođena nama prehrana, izbacivanje šećera i drugih tvornički prerađenih jela, dovoljan unos vode, dovoljno kretanje, kvalitetan odmor i san te umanjenje stresa. To su prve stvari na kojima možeš poraditi u svrhu poboljšanja hormonalne slike.

Savjetovanje sa stručnjacima za prehranu, svojim liječnikom opće prakse i ginekologom je nužno za sigurno i kvalitetno utjecanje na vlastito zdravlje.

Ako uočavaš da se tvoji respiratorni problemi pogoršavaju tijekom ovulacije ili drugog perioda menstrualnog ciklusa, porazgovaraj s liječnikom opće prakse i ginekologom za savjete što možeš učiniti da si olakšaš – pogotovo ako su značajno neugodni ti problemi. Ako sumnjaš na zaraženost COVIDOM-19, testiraj se i izoliraj tu mogućnost, ali ako se ne radi o zarazi, pokušaj pratiti svoj menstrualni ciklus i tegobe za slučaj da je uzrok pogoršanja tegoba zapravo u hormonalnim promjenama.

 

Istraživanja možeš pronaći ovdje.