Par savjeta za (emocionalno) zdraviji seks

Kada se priča o benefitima seksa, prve asocijacije često budu olakšanje od stresa i napetosti, uživanje, ugoda, emocionana konekcija, orgazam i slično. To sve stoji, ali kada govorimo o emocionalno zdravom seksu govorimo o pozitivnim emocijama kod sebe i kod druge osobe, ali i zajedno u smislu postojanja emocionalne povezanosti i razumijevanja.

Seks bi trebao biti odlično iskustvo za oboje, te evo par savjeta kako poraditi na tome:

#1 Komunicirajte svoje želje i potrebe!

Najvažnija polazna točka u svakoj vrsti odnosa je komunikacija, jer se radi komunikacije možemo iskreno povezati s drugom osobom, ali ne manje važno i sa samim sobom.

Kao prvo, komuniciraj sa sobom, u smislu da otkriješ zašto se želiš seksati i koji je razlog iza toga, te što su tvoja očekivanja, želje i potrebe.

Idući je korak to podijeliti sa  svojom osobom. Bilo da se radi o ljubljenju, orgazmu, fizičkoj povezanosti - važno je da druga osoba zna što je što ti želiš (i suprotno, što druga osoba želi) kako biste bili sigurni da idete u istom ili sličnom smjeru i kako bi na kraju seks bio odlično iskustvo za oboje!

Ako ti je teško komunicirati o takvim stvarima, i to je važno da podijeliš, jer možda tvoja osoba isto tako osjeća i to može biti nešto o čemu možete (i trebate) razgovarati!

#2 Masturbacija je odličan način upoznavanja sebe.

Ali i svojih emocionalnih potreba! Eksperimentiraj s igračkama, prstima, dodirima, glazbom... Otkrij što je ono u čemu uživaš jer ćeš na taj način sebe bolje upoznati i znat ćeš točno što i kako želiš u seksu!

#3 Ne opterećuj se previše s orgazmom!

Fiksiranje na postizanje orgazma može prouzročiti totalni kontra efekt, u smislu da to očekivanje može prerasti u stres. Orgazam nije nešto što dolazi i što se postiže samo tako, koliko god to lako i brzo izgledalo na filmovima. Neke osobe primjerice ne mogu postići orgazam penetrativnim putem, dok neke mogu, tako da naš je savjet da uživate u seksu kao takvom, a orgazam je samo šlag na torti!

#4 Vrijeme nakon seksa isto je važno!

Pokušajte vrijeme nakon seksa također posvetiti sebi, bilo da se radi o maženju, gledanju filma, večeri... Intimnost ne čini samo seksualni čin, već na njij možete raditi i biti intimni na puno drugih načina kojima također možete osnaživati i raditi na emocionalnoj povezanosti.

#5 Koristite zaštitu!

Seks je super, ali isto tako je super ne razbijati glavu kasnije o potencijalnoj trudnoći. Uvijek pazite da prakticirate zaštićeni seks čime minimizirate rizik od trudnoće i spolno prenosivih bilesti.

 

Najzdraviji i najbolji seks je onaj seks u kojem se osjećaš kao ti - ugodno, sigurno, zaštićeno, sretno i zadovoljno. Ne postoji univerzalan recept za dobar seks, ako niti definicija istog, stoga to ostaje na svakoj osobi da definira za sebe. Uživajte i koristite zaštitu!

 

Izvor