Orgazam: mora li se dogoditi kako bi seks bio dobar?

Kada se govori o orgazmu i seksu, često se dobar seks povezuje upravo s njim.
News flash: orgazam se ne mora dogoditi da bi seks bio dobar!

Naime, mi kao društvo često na orgazam gledamo kao na najbolju moguću stvar na ovom svijetu, i da se on naprosto mora dogoditi kako bi uživali u seksu ili masturbaciji.

Što ne valja s tim mišljenjem?

Osim očitog pritiska od toga hoćemo li ispuniti očekivanja drugih i sebe, s takvom postavkom i mišljenjem o orgazmu, o seksu razmišljamo kao o nečemu što će biti ili uspješno ili neuspješno.

Također, počinjemo se brinuti je li sve u redu s nama jer ili mi ne možemo postići orgazam ili ga ne možemo pružiti našem partneru/partnerici.

Ova ideja nije dobra niti za osobe koje mogu bez poteškoća doživjeti orgazam, zato što se često iskustva znaju uspoređivati (što je dakako pogrešno), ili pak zato što su otkrili već točno ono što funkcionira što pak ponekad može voditi u monotoniju jer ne žele ništa drugo probati.

Orgazam i ejakulacija nisu isto!

Često kada pričamo o orgazmu, smatra se da je on zaseban događaj (vatromet, eksplozija i slično) - to je možda zato što se orgazam često povezuje upravo s ejakulacijom.

To nije točno, i te dvije stvari nipošto nisu iste jer neke osobe mogu ejakulirati bez orgazma, ili pak doživjeti orgazam bez ejakulacije.

Seks nije olimpijada!

Seks nije natjecanje - orgazmi se ne broje kao bodovi ili kao ekstra postignuće!

Što je bitno?

Bitno je uživati u seksu i ne opterećivati se orgazmom! Kada počnemo previše razmišljati o orgazmu stvaramo pritisak sebi i partneru/partnerici što čini seks manje ljepšim iskustvom.

Orgazme ne treba gledati kao nešto što se mora dogoditi kako bi seks bio dobar, jer dobar seks znači imati pristanak od obje strane, povjerenje i užitak - uz korištenje zaštite!

 

Izvor