Oprez pri korištenju menstrualne čašice uz IUD i spiralu

Istraživanje koje je trajalo kroz  2020. je pokazalo da korištenje menstrualne čašice može imati negativan utjecaj na učinkovitost zaštite IUD-a i spirale (materičnog uloška) i time povisiti rizik, iako mali, za neželjenu trudnoću.
Zbog toga što menstrualna čašica stvara određenu razinu vakuuma pri korištenju, taj vakuum ostvariti dovoljnu snagu da pomakne materični uložak, odnosno tvoju dugotrajnu kontracepciju za zaštitu od neželjene trudnoće.
Povećani rizik da bi menstrualna čašica mogla imati ovo djelovanje je mali: istraživači su primijetili neželjeno pomicanje uloška kod 14.3% osoba koje su koristile čašicu u isto vrijeme, a postotak neželjenog pomicanja kod osoba koje nisu koristile menstrualnu čašicu je iznosio 4.7%.

Dakle, razlika svakako postoji, a istraživači su savjetovali ženama da ne koriste menstrualnu čašicu tijekom oslanjanja samo na IUD kao zaštitu od neželjene trudnoće. Neki su savjetovali "stiskanje" čašice čime se ukloni vakuum prije izvlačenja, ali nije sigurno koliko to pomaže umanjiti rizik od utjecaja vakuuma na poziciju uloška.

No, to ne znači da se odmah moraš pozdraviti od menstrualne čašice, pogotovo ako znaš koliko praktična može biti nasuprot drugih izbora higijenskih potrepština za menstruaciju.
Jedna od opcija je koristiti kondome pri seksu uz materični uložak da dodatnu zaštitu, koja te onda također štiti od spolno prenosivih bolesti, a to je zaštita koju materični uložak ne pruža.
Druga opcija je zamijeniti menstrualnu čašicu s menstrualnim diskom.
Menstrualni disk, za razliku od čašice, ne koristi tu snagu vakuuma da ostane na mjestu, već "legne" uz tvoju anatomiju da skuplja krv a ostane na mjestu.
Time se uklanja neželjeni učinak vakuuma na pomicanje materičnog uloška, ali nudi rješenje slične praktičnosti kao i menstrualna čašica.

Ako uz materični uložak koristiš još jedan oblik zaštite od trudnoće i/ili spolno prenosivih bolesti, ili jednostavno seks s tvojim partnerom ili tvojom partnericom ne predstavlja mogućnost neželjenog začeća, ne moraš se previše brinuti o ovom malo povećanom riziku o pomicanju uloška, ali je vrijedna informacija za znati!