O vrstama lubrikanata!

Čitava priča o lubrikantima samo je mali dio jedne puno veće teme seksualnog zdravlja i edukacije. 

 

Lubrikant je jedna super cool stvar koju može koristiti svatko, neovisno o godinama, spolu, rodnom identitetu ili bilo čemu drugome. Ima osoba kojima je prirodna lubrikacija dovoljna da za lubrikantom nemaju jednostavno potrebe, dok ima i onih kojima vaginalna suhoća otežava seksualno iskustvo i time ga čini bolnim, neugodnim i svim onim što seks ne bi trebao biti. Naravno, bez obzira na prirodnu lubrikaciju svatko može koristiti lubrikant, ne samo iz potrebe, nego i iz zabave!

Haj’mo vidjeti kakvih sve ima!

 

Lubrikanti na vodenoj bazi

 

Oni se inače preporučuju kao najbolji za početnike i mogu se upotrebljavati i sa seksualnim igračkama, i sa barijernim metodama zaštite poput kondoma. “Mana” im je što, budući da su na vodenoj bazi, brže se istroše pa ga je potrebno ponekad nadodati. S druge strane, baš zbog toga što su na bazi vode, lagano se ispiru i ne ostavljaju nikakve mrlje.

 

Lubrikanti na silikonskoj bazi

 

Oni se zbog silikona mogu koristiti pod vodom (primjerice u tušu ili kadi), a budući da se puno sporije otapaju i dulje zadržavaju na koži mnogi ih preferiraju jer ga nije potrebno nadodavati. Sa seksualnim igračkama koje su također od silikona ne preporučuje ih se koristiti jer ih mogu oštetiti, te se teže ispiru pa postoji mala mogućnost da ostave mrlje.

 

Lubrikanti na uljnoj bazi

 

Od svih navedenih lubrikanti na bazi ulja najdugotrajniji su, i često imaju dvojnu svrhu (lubrikant i ulje za masažu). Valja napomenuti da ih se ne preporučuje koristiti sa kondomima jer mogu oštetiti kondom i time se povećava rizik od trudnoće ali i spolno prenosivih bolesti. Isto tako, radi svog sastava osobama koje imaju osjetljivu vaginalnu floru ne prepouča se koristit jer mogu izazvati vaginalne infekcije. Ulje kao ulje - ostavlja mrlje pa dobro je imati i to na umu!

 

Eto, presuda je da se sa onima na vodenoj bazi u pravilu ne može pogriješiti jer pružaju najmanje opasnosti, no budite pažljivi, odgovorni i eksperimentirajte, te pronađite sebi najbolji! Ukoliko preferirate domaće lubrikante, bacite oko koji su sigurni, a koji baš i ne…

 

Izvor: Ženski recenziraj