O vrstama kontracepcije

Danas smo bombardirani obiljem izbora, a priča nije drugačija niti kada je pitanje o kontracepciji!

Kontracepcija je pojam koji obuhvaća sve metode i načine sprječavanja trudnoće. Bitno je za napomenuti da svaka kontracepcija ne znači ujedno i zaštitu od spolno prenosivih bolesti!

Kontracepciju možemo podijeliti u nekoliko vrsta o kojima možete pročitati u nastavku, no važno je za napomenuti da je poželjno prije odabira kontracepcijskog sredstva konzultirati se sa ginekologom/injom kako bi vam oni kao stručnjaci dali najbolji savjet i kako bi vam pomogli u odabiru koje je sredstvo najbolje za vas, jer ipak, svi smo različiti te su svačije potrebe drugačije!

 

Hormonalna kontracepcija

Hormonalne metode kontracepcije, kao što sam naziv govori, uključuju hormone. Najčešća metoda hormonalne kontracepcije su pilule (popularno zvane anti-baby pilule). Pilule funkcioniraju na način da sadrže kombinacije prirodnih ili sintetskih steroidnih hormona estrogena i progesterona, i najjednostavnije rečeno, oralnim unosom pilula u tijelo, sprječava se ovulacija.

Na vrlo sličan princip djeluje i još jedna vrsta kontracepcije, hormonalni ili transdermalni flaster. On se lijepi na čistu, neoštećenu kožu bez dlaka, najčešće na području abdomena, stražnjice ili nadlaktice. Stavlja se svakih tjedan dana, 3 tjedna, a četvrti nastupa probojno krvarenje.

Vaginalni prsten djeluje na isti princip. Radi se o prozirnom savitljivom prstenu koji se umeće u rodnicu prvog dana menstrualnog ciklusa i ondje se ostavlja naredna tri tjedna.

Kontracepcijski implantati još su jedna od metoda hormonalne kontracepcije. Oni se umeću pod kožu, te u tijelo otpuštaju dozu hormona koja utječe na sprječavanje ovulacije te mijenjanje viskoznosti sluzi maternice koja potom otežava prolazak spermija i otežava oplođenje jajne stanice.

Još postoji i maternični uložak (ili spirala), od kojih postoje dvije vrste: hormonalna i bakrena. Bakrena luči bakrene ione, dok hormonalna hormon progesteron.

Važno: hormonalna kontracepcija ne pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti!

 

Barijerna kontracepcija

Barijerna ili mehanička kontracepcija pruža zaštitu od trudnoće na način da stvara prepreku (barijeru) između spermija i jajne stanice. Drugim riječima, sprječava da se to dvoje ikad sretnu :D

Najpopularnija metoda  barijerne zaštite je kondom, koji ujedno predstavlja vrlo dobru zaštitu od spolno prenosivih bolesti. Postoje muški i ženski kondomi (femidomi). Femidom izgledom podsjeća na muški, osim što je širi i duži te na svakom od krajeva ima fleksibilni prsten. Jedna od strana je zatvorena barijerom, i ta strana se umeće u rodnicu, a prsten skuži kako bi ga fiksirao. Ne preporuča se korištenje oba jer to povećava rizik od pucanja, te općenito muški kondomi predstavljaju puno bolju zaštitu od ženskih. 

Dijafragma je malena i fleksibilna gumena ili silikonska čašica koja se umeće u vaginu i pokriva vrat maternice. Kako bi dijafragma djelovala, mora se koristiti u kombinaciji sa spermicidima (sredstvima koja ubijaju spermije). Dijafragmu se treba postaviti naravno prije spolnog odnosa, a ostaviti u rodnici najmanje  6 sati nakon odnosa, stoga je dijafragma kontracepcija koja zahtjeva poveću dozu odgovornosti!

Važno: samo kondomi pružaju zaštitu od spolno prenosivih bolesti!


Prirodna kontracepcija

Prirodna kontracepcija koristi se kod odnosa gdje se želi izbjeći trudnoća bez korištenja ostalih metoda kontracepcije. 

Jedna od najpoznatijih kod ovakve vrste kontracepcije je praćenje menstrualnog ciklusa odnosno plodnih dana. Plodni dani, ili ovulacija (otpuštanje jajne stanice koja preživljava idućih 12-24 sata od otpuštanja) su glavni momenti oko kojih se ova metoda fokusira, odnosno, cilj ih je izbjeći. S obzirom na to da spermiji mogu preživjeti 3-6 dana, u svakom menstrualnom ciklusu najčešće postoji 6 plodnih dana koje je potrebno izbjeći kako ne bi došlo do trudnoće. Ova metoda je ipak malo zeznuta jer zahtjeva strogo regularne menstrualne cikluse i poznavanje svog tijela kako ne bi došlo do neplanirane trudnoće!

Još jedna metoda prirodne kontracepcije je praćenje cervikalne sluzi. Obično, početkom ciklusa cervikalna sluz je skoro pa i neprimjetna, gusta i ljepljiva, i to se obično smatra sigurnim danima, no čim se pojavi osjećaj vlažnosti, to obično označava početak plodnih dana, koji, ako ciklus traje 28, traju 8-9 dana. Vrhunac obilnosti sluzi javlja se 1-2 dana prije ovulacije i tada je sluz vodenasta, prozirna i rastezljiva. Najčešće četvrtog dana nakon vrhunca prestaju plodni dani. Kao i s praćenjem ciklusa, ova metoda nije najsigurnija kao kontracepcija jer zahtjeva strogu disciplinu i poznavanje tijela i ciklusa.

Važno: prirodna kontracepcija ne predstavlja zaštitu od spolno prenosivih bolesti!

 

Kirurška kontracepcija

Kirurška kontracepcija ili sterilizacija označava trajan postupak kontracepcije koji se izvodi kirurškim putem. Kod muškaraca to se naziva vazektomija i označava blokiranje cjevčica putem kojih spermiji izlaze is testisa. Kod žena, radi se o podvezivanju jajnika. Vazektomija je izvodi pod lokalnom anestezijom i kao zahvat puno je sigurniji i učinkovitiji od ženske, koja zahtjeva opću anesteziju i zahtjeva period oporavka.

Važno: kirurška kontracepcija ne označava sigurnost od spolno prenosivih bolesti!

 

Hitna kontracepcija

Hitnom kontracepcijom najčešće se kolokvijalno nazivaju pilule za dan poslije. One se koriste za slučajeve kada ste iz bilo kojeg razloga imali nezaštićen spolni odnos (od potpuno nezaštićenog odnosa do pucanja kodoma, razloga može biti mnogo) neposredno prije ili za vrijeme ovulacije. Hitna kontracepcija u biti znači kratkoročno uzimanje već edoze hormonskih preparata koja odgađa ovulaciju za 2-3 dana i ona se treba uzet što je prije moguće nakon nezaštićenog spolng odnosa, a najkasnije 3 dana nakon.

Važno: hitna kontracepcija nije ujedno i zaštita od spolno prenosivih bolesti!

 

Apstinencija

E pa tu i nemamo što puno pričati - apstinencija označava odricanje od pojedinih ili svih vrsta spolnih aktivnosti! Ova metoda, ako se sprovodi u potpunosti, najefektnija je i najsigurnija metoda protiv neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti, ali ponekad i najteža :)

Izvor: MedicineNet, HopaCupa