O frakturi penisa

Znamo da ružno zvuči, i da je vjerojatno još ružnije to doživjeti, no fraktura penisa može se dogoditi i o tome moramo pričatii!

Fraktura penisa medicinski je naziv za puknuće u tzv. tunica albuginea, što je naziv za vlaknastu ovojnicu tkiva koje se nalazi ispod kože, a zbog koje se penis može povećati u širinu i dužinu i biti u stanju erekcije.

Da se razumijemo, fraktura penisa je medicinska hitnoća i ako se dogodi, potrebno je odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć!


Kako se može dogoditi?

Fraktura penisa može se dogoditi zbog nagle ozljede ili savijanja penisa, što uzrokuje pucanje tunice albuginee, a ponekad i erektilnog tkiva ispod nje. Ta se dva spužvasta tkiva inače pune krvlju kao posljedica seksualne uzbuđenosti, što rezultira erekcijom.

Česti razlozi frakture penisa su

  • snažno savijanje penisa tijekom penetracije
  • snažan udarac u penis tijekom pada ili neke nezgode
  • traumatična masturbacija.


Simptomi

Ako je posrijedi snažan udarac u genitalije, penis može biti bolan ili s modricama, no fraktura penisa je ipak ozbiljnija ozljeda, a simptomi poput zvučnog prijeloma ili pucanja, naglog gubitka erekcije, snažne boli, vidljivog savijanja , krvi i otežanog mokrenja mogu definitivno biti znak frakture i alarm za traženje medicinske pomoći!


Liječenje frakture

Dijagnosticiranje i liječenje definitno prepustite profesionalcima, jer ako se ne liječi na vrijeme, fraktura penisa može ostaviti trajne negativne posljedice poput erektilne disfunkcije i/ili oštećene uretre.

Nakon pregleda i pretraga, fraktura penisa najčešće se tretira operacijom šivanja puknutog tkiva kako bi u budućnosti erekcija bila moguća i radi očuvanja mokraćnog sustava. Operacija zahtjeva oporavak (po uputstvu liječnika).


Kako smanjiti izglede da se fraktura ikad dogodi?

Kako biste smanjili šanse da se dogode ozljede, tijekom penetracije pazite da postoji dovoljno lubrikacije (u tome može pripomoći lubrikant), i budite ekstra pažljivi tijekom snažnije penetracije. Također, ako imate erekciju, nemojte silom gurati penis u usko donje rublje, ili pak ako ležite pripazite da se ne savije tijekom prevrtanja. Možda zvuči logično, ali opreza nikad dosta, te se u trenutku nepažnje nezgode se mogu dogoditi, a fraktura penisa je, vjerujemo, nešto što zasigurno ne želite!

Izvor